Foto: Ararat

Turkije heeft meer uitleg gevraagd aan China over een mededeling die geschreven stond op dozen met hulpgoederen bestemd voor Armenië.

In die boodschap wordt allusie gemaakt op de berg van Ağrı (Ararat), in Oost-Turkije, op de grens met Armenië. Dat heeft Hami Aksoy, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zaterdag gezegd.

Volgens het ministerie werken de Chinese ambassadeur in Ankara, Deng Li, en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing constructief mee aan een oplossing.

Foto: Ağrı Dağı

“Ambassadeur Deng legde uit dat de hulppakketten voor Armenië klaargemaakt werden door een lokale overheid en naar Yerevan gestuurd werden. Die instantie schreef de boodschap aanvankelijk enkel in het Chinees op de dozen, en daarin wordt niet verwezen naar de berg van Ağrı. Pas later werd de Engelse tekst erbij geschreven,” aldus Aksoy.

Momenteel onderzoekt Deng de situatie verder en zal Turkije op de hoogte houden. “Deng betoont respect voor de soevereiniteit van Turkije en de eenheid van haar grondgebied in deze zaak.”

De boodschap op de dozen luidt: “Moge onze vriendschap hoger zijn dan de berg van Ararat en langer dan de Yangtze-rivier.”

Foto: massispost

Er is onenigheid tussen Turkije en Armenië, die zijn wortels heeft in de rol van Turkije in de gebeurtenissen van 1915. Toen werden veel Armeniërs vermoord in Oost-Anatolië, omdat sommigen zich aan de zijde schaarden van de invallende Russen en in opstand kwamen tegen de Ottomaanse troepen. Daarna is een volksverhuizing van de Armeniërs op gang gekomen, waarbij velen sneuvelden.

Deze gebeurtenissen worden vaak omschreven als een genocide. Turkije is het daar niet mee eens en noemt de gebeurtenissen eerder een tragedie met zware verliezen aan beide kanten.

Ankara heeft al herhaaldelijk voorgesteld om een onderzoekscommissie op te richten met zowel Turkse als Armeense historici en internationale experts.

Bron: Sabah

S.V.R.