US President Donald Trump reaches to shake Turkey's President Recep Tayyip Erdogan's hand before a meeting at the Palace Hotel during the 72nd United Nations General Assembly on September 21, 2017 in New York City. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Turkije verwacht dat de VS de sancties die het heeft opgelegd aan Ankara, zal opheffen na de vrijlating van de Amerikaanse protestantse pastoor Andrew Brunson. Dat verklaarde de woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, op 23 oktober.

“Onze verwachting is dat de sancties zo snel mogelijk opgeheven zullen worden. Dit zal een stap vooruit zijn in het normaliseringsproces van de bilaterale relaties,” zei Kalin tijdens een nieuwsconferentie in de hoofdstad Ankara.

 “Een andere kwestie, zoals jullie weten, is het telefoongesprek dat de president had met meneer Trump. Ze hebben allebei hun wens uitgedrukt om de Amerikaans-Turkse relaties te normaliseren na de vrijlating van pastoor Brunson,” zei Kalin, verwijzend naar het telefoongesprek tussen Erdogan en de Amerikaanse president Donald Trump op 21 oktober.

“De president heeft Amerikaanse functionarissen herhaaldelijk gezegd dat ze het Turkse gerecht moeten vertrouwen. In die zin werd de zaak afgehandeld met een onafhankelijke uitspraak door de Turkse justitie,” zei hij.

“Natuurlijk zijn er nog problematische kwesties op onze bilaterale agenda en we zullen deze kwesties van nabij blijven volgen. De strijd tegen FETO, zoals jullie weten, is de belangrijkste van deze zaken. De leider van deze terreurorganisatie verblijft in de VS. We weten dat hij operaties blijft organiseren vanuit daar. Daarom werd de kwestie van de strijd tegen FETO ook besproken tijdens het telefoongesprek,” zei Kalin. Volgens hem verwacht Turkije dat de VS “concrete stappen” zal nemen met betrekking tot FETO, wat “een zaak van nationale veiligheid voor het land is.”

De banden tussen Ankara en Washington zijn gespannen over een aantal kwesties, zoals de aanhouding van Brunson, waardoor de VS sancties en tarieven heeft opgelegd aan Ankara.

Brunson werd vrijgelaten op 12 oktober nadat hij in de gevangenis en onder huisarrest heeft gezeten voor bijna twee jaar op terrorismeaanklachten. Hij werd beschuldigd van banden met FETO, de groep die door Ankara verantwoordelijk wordt gehouden voor de gefaalde couppoging van 15 juli 2016.

Hurriyet

T.A.