Turkije zal het minimumloon met 14 procent verhogen in 2018 voor een maandelijks minimumloon van 1603 (423 dollar), aldus Jülide Sarıeroğlu, minister van Arbeid .

Het minimumloon ligt echter beneden wat gevraagd was door vakbonden en oppositiepartijen. “We hebben een verhoging van 52 procent van het minimumloon op cumulatieve basis in de afgelopen drie jaar verwezenlijkt,” zei Sarıeroğlu in een tv-uitzending.

Nieuwe brutominimumloon

Het nieuwe brutominimumloon, voor aftrekposten zoals socialezekerheidsbijdragen en inkomstenbelastingen, is 2029 lira (534 dollar).

Onderhandelingen voor het minimumloon begonnen begin december met de deelname van werkgeversunies, vakbonden en de overheid. Het uiteindelijke loon werd bepaald na vier sessies.

Een van de leidende vakbondverenigingen

Türk-İş, een van de leidende vakbondsverenigingen in het land die werknemers vertegenwoordigde in de onderhandelingen, had eerder verklaard dat haar officiële loonvraag 1893 lira (498 dollar) bedroeg.

De Confederatie van Progressieve Vakbonden (DISK) zei dat het minimumloon tot 2300 lira (605 dollar) verhoogd moet worden.

Grootste opppositiepartij

De grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) diende een wetsvoorstel in waarin ze de regering aanspoorde om het minimumloon tot 2000 lira (527 dollar) te verhogen.

De Turkse Confederatie van Werkgeversverenigingen (TISK), die de werkgevers vertegenwoordigde tijdens de onderhandelingen, wou juist een verhoging van 7 procent.

Minister Sarıeroğlu kondigde ook aan dat de overheid haar steun van 100 lira minimumloon aan werkgevers in 2018 zal voortzetten. Als onderdeel van dit programma geeft de Schatkist minimumloonsteun aan werkgevers zodat hun loonkosten verminderd kunnen worden.

Hurriyet