President Tayyip Erdogan zei op donderdag dat Turkije troepen zal zenden naar Syrië in overeenkomst met het de-escalatie plan onderhandeld door de Turken in samenwerking met de Russen en Iran een maand geleden.

De de-escalatie zones, overeengekomen door de drie betreffende landen, worden verder besproken met de Russische president Vladimir Putin tijdens zijn bezoek aan Ankara volgende week. Dat liet Erdogan weten in een interview met Reuters terwijl hij op bezoek was in New York voor de jaarlijkse bijeenkomst van het algemene vergadering van de Verenigde Naties.

Erdogan: “Het werken met de-escalatie zones is een zeer veelbelovende manier van werken. De Russen zorgen voor de veiligheid buiten Idlib terwijl de Turken verantwoordelijk zijn voor het bewaren van de vrede binnen de Idlib regio. Geen gemakkelijke taak en er zullen zeker nog verdere gesprekken met Putin nodig zijn indien wij de terroristen willen uitroeien en de vrede voor eens en voor altijd willen veiligstellen in de streek.”

Het onafhankelijkheidsreferendum van het KRG

De Regionale Koerdische Overheden (KRG) benadrukken nog maar eens, ondanks de stijgende druk opgelegd vanuit het buitenland, het referendum alsnog te laten doorgaan. Zowel Turkije als de centrale overheid in Irak als het Westen vreest dat het referendum zal afleiden van de strijd tegen IS en ISIL.

Erdogan dreigde reeds met een tegenactie, waaronder het opleggen van zware sancties tegen het KRG indien zij niet afstappen van hun gepland referendum.

De Turkse regering plant een kabinetsbijeenkomst en de Turkse Veiligheidsraad plant eveneens een bijeenkomst op vrijdag, waar het referendum en de consequenties die dat referendum zou kunnen hebben, besproken zullen worden.

Sancties

Erdogan: “Er zal eveneens bediscussieerd worden welke sancties wij zouden kunnen opleggen en welke wij effectief zullen opleggen indien nodig.” Wat die sancties exact zouden kunnen inhouden blijft onbekend.

Wat we wel weten? Turkse troepen voeren al jaar en dag militaire oefeningen uit langs de Syrische grens. Erdogan zei op zaterdag dat een eventuele oplossing voor het probleem een militaire ingreep zou kunnen zijn. Het voorstel van Erdogan moet wel nog gestemd en goedgekeurd worden door het parlement.

Sabah