Foto: vrachtwagens op de snelweg tussen de hoofdstad Ankara en de centraal gelegen provincie Niğde (4 september 2020)

Vrijdag werd de “slimste” snelweg van Turkije officieel in gebruik genomen. De autosnelweg verbindt de hoofdstad Ankara met de centraal gelegen provincie Niğde. Ook president Recep Tayyip Erdoğan was aanwezig op de openingsceremonie.

“Met dit project hebben we een snelweg van de toekomst, met verscheidene kenmerken, gelanceerd,” zei Erdoğan in zijn toespraak.

Met dit project kan Turkije bijna TL 1628 miljard ($220 miljoen) per jaar besparen, dankzij het glasvezelnetwerk dat langs de gehele ‘slimme’ autosnelweg is aangelegd, aldus Erdoğan.

De weg van 330 kilometer lang wordt beheerd vanuit één centraal commandocentrum, met slimme technologie, eveneens van eigen bodem.

Over de hele weg staan camera’s die informatie naar het systeem sturen. Daardoor worden de bestuurders onmiddellijk op de hoogte gehouden van ongevallen of andere gevaarlijke situaties die ze onderweg zouden kunnen tegenkomen.

Het project bestaat uit 275 kilometer autosnelweg en 55 kilometer op- en afritten.

Het eerste en derde stuk van de weg zijn sinds vrijdag klaar. Het gaat om het traject Ankara-Acıkuyu (105 km weg en 14 km op- en afritten) en het stuk Alayhan-Gölcük (57 km weg en 2 km op- en afritten). De rest moet klaar zijn tegen 29 oktober.

Verbiding tussen Ankara en zuidelijke provincies

Het project creëert een verbinding tussen Ankara en de zuidelijke provincies Mersin, Adana, Gaziantep, Hatay en Şanlıurfa.

Door de nieuwe weg wordt de reistijd tussen Ankara en Niğde bijna gehalveerd: van vier uur en 14 minuten tot twee uur en 22 minuten.

Bovendien wordt voorspeld dat dankzij de nieuwe weg 127,55 miljoen liter brandstof per jaar bespaard zal worden.

Langs het traject werd 1,3 miljoen meter aan optische glasvezelkabels aangelegd. Verder werden 500 verkeerssensoren, negen weerstations, 208 incidentdetectiecamera’s, 335 slimme transportbeheerseenheden en 687 digitale mediaservers geïnstalleerd.

Sinds de vroege jaren 2000 hecht de Turkse regering veel belang aan transport en toegankelijke infrastructuur. In dat kader werd TL 767,5 miljard geïnvesteerd in meerdere projecten.

“De voorbije 18 jaar hebben we in Turkije 1581 kilometer nieuwe snelwegen aangelegd. Daarmee bedraagt de totale lengte van het snelwegennet nu 3295 kilometer,” aldus Erdoğan.

Tijdens de pandemie, toen de gezondheidszorg in vele landen overbelast raakte, “zijn wij onze bevolking gratis de beste dienstverlening blijven bieden,” vindt de president.

“Door alle segmenten van de maatschappij te ondersteunen, hebben we er bovendien voor gezorgd dat het economische en sociale evenwicht intact bleef.”

In het commandocentrum gaat een team van 15 mensen werken, dat de weg 24/7 zal monitoren. Het systeem wordt geactiveerd bij ongevallen, files of andere gevaarlijke situaties. Van zodra de medewerkers in het commandocentrum via de camera’s informatie krijgen over incidenten, worden de bestuurders op de hoogte gehouden via slimme verkeersborden.

Bij de snelweg horen ook nog vijf viaducten (3566 meter), 49 bruggen (2368 meter) en 75 tunnels (4506 meter). Bij de aanleg werd ongeveer 131 miljoen kubieke meter grond weggegraven.

Bron: Sabah

S.V.R.