De hoeveelheid drugs die jaarlijks door de Turkse autoriteiten in beslag wordt genomen overtreft de totale hoeveelheid inbeslaggenomen drugs van heel Europa, verklaarde de Turkse vicepremier Recep Akdağ vorige zondag.

“Dit is te wijten aan het feit dat drugshandelaars Turkije gebruiken als doorvoerroute. De hoge cijfers tonen ook aan hoe succesvol ons ministerie van Binnenlandse Zaken is en hoe efficiënt onze politiediensten te werk gaan,” zei Akdağ in een interview met Doğan TV.

“Slechts een klein percentage van de drugs die Turkije binnenkomen wordt daadwerkelijk gebruikt in ons land,” zei hij.

De vicepremier voegde toe dat de regering van plan is om een speciale commissie op te richten voor de bestrijding van verslavingen. Deze commissie zal vier subgroepen hebben die alcoholverslaving, tabaksverslaving, drugsverslaving en technologieverslaving zullen bestrijden. Dit initiatief kwam de Turkse premier Binali Yıldırım.

Roken “is het grootste gezondheidsprobleem” in Turkije na obesitas en passiviteit, zei Akdağ. Momenteel rook 31 procent van de 15-plussers in Turkije.

Akdağ benadrukte de link tussen roken en drugsverslaving en zei dat “bijna elke drugsverslaafde eerst begint met tabak.” De gezamenlijke strijd tegen verslavingen zal worden gevoerd door de Turkse Groene Maan (Yeşilay) en het Turkse Ministerie van Gezin en Sociaal Beleid.

Turkse burgers kunnen 24/7 het nummer 191 bellen om informatie of ondersteuning te krijgen in hun strijd tegen verslaving.

Hurryet