Turks Parlement accepteert hervorming gevangeniswet

De wet maakt het voor autoriteiten mogelijk duizenden gedetineerden (voorlopig) vrij te laten om de overbevolking binnen de gevangenissen tegen te gaan en het gevaar voor verspreiding van het coronavirus te verkleinen.

De hervorming, die door de AKP in coördinatie met de politieke partij MHP werd voorbereid, werd deze week door het parlement goedgekeurd. In totaal steunden 279 van de 600 parlementsleden de wet, terwijl er 51 tegenstemmen werden geteld.

Niet alle gedetineerden komen echter in aanmerking. Zo worden personen die zeden- en drugsdelicten, eerstegraads moorden, geweldsdelicten tegen vrouwen en terreurdaden hebben gepleegd van de hervorming uitgesloten.

De wet maakt het daarnaast mogelijk voor bepaalde geïnterneerden ouder dan 65, vrouwen met kinderen jonger dan 6 en zieken die niet voor zichzelf kunnen zorgen, om thuis te verblijven tijdens de pandemie. Tegelijkertijd verstrengt de overheid de gevangenisstraf voor individuen veroordeeld voor georganiseerde misdaden. Ten slotte worden er ook maatregelen voor gevangenen met overdraagbare ziekten voorzien.

Overleden

De hervorming zal ruwweg zorgen voor een verdubbeling van het aantal thuis-geïnterneerden, van 45,000 naar 90,000 personen. Eerder meldde minister van Justitie Abdulhamit Gul al dat er 17 gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld in 5 verschillende open gevangenissen. Tot dusver zijn er 3 gevangenen overleden.

In het begin van deze week werd duidelijk dat er in Turkije 1,296 personen overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Er werden in totaal 61,049 geïnfecteerden geregistreerd.

Sinds het COVID-19 virus gedurende december vorig jaar uitbrak in Wuhan, heeft het zich verspreid in minstens 185 regio’s en landen wereldwijd.

In totaal zijn er, volgens data verzameld door de Amerikaanse John Hopkins Universiteit, meer als 1,9 miljoen bevestigde gevallen van het coronavirus. 118,000 personen overleefden het virus niet, terwijl ruim 446,000 geïnfecteerden zijn genezen.

Anadolu

O.A.