Foto: voetballers van Trabzonspor vieren hun overwinning tegen Yeni Malatyaspor, Malatya, 12 maart 2020

Op 19 maart werd in Turkije het eerste geval van COVID-19 gemeld. Nadat toen alle competities in het voetbal, basketbal en volleybal werden stilgelegd in een poging verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, heeft de Turkse voetbalbond (TFF) beslist om op 12 juni de voetbalcompetities, dus ook de Süper Lig, te hervatten.

Dat zei TFF-topman Nihat Özdemir op 6 mei. Alle resterende wedstrijden werden tot nader order uitgesteld. Voor de Süper Lig ging dat over 8 speeldagen. Na een 4 uur durende vergadering met verschillende hoogstaande figuren binnen het Turkse voetbal, stond Özdemir de pers te woord. Hij hoopt de voetbalcompetities op 26 juli afgewerkt te hebben. Het is nog niet duidelijk hoe de resterende 8 speeldagen exact afgewerkt zullen worden.

Daarvoor moet de TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) eerst het ministerie van Volksgezondheid en de Raad van Wetenschappers rond het coronavirus consulteren. Ook hoopt Özdemir dat de finale van de UEFA Champions League nog in Istanboel kan plaatsvinden. Dat zou dan in augustus gebeuren.

Intussen beslissen verschillende regeringen om sportcompetities op een gecontroleerde manier te hervatten. In die landen lijkt de coronapandemie af te nemen. Ook in Turkije zit de epidemie in een plateaufase.

Eerder gaven verschillende regeringen al groen licht om de trainingen te hervatten. Enkele Europese top-competities zoals de Serie A, de Duitse Bundesliga, La Liga en de Premier League, zullen waarschijnlijk ook hervatten. Tot nu toe is alleen in Frankrijk en Nederland beslist om de competities voortijdig te beëindigen.

K.L.

(Bron: Sabah)