De opkomende top tussen Turkije en de Europese Unie in Bulgarije is een “zeer belangrijke stap” om de kwesties tussen de EU en Turkije op te lossen, volgens een hoogstaande EU-functionaris. De belangrijke EU-Turkije top zal plaatsvinden op 26 maart in Varna, Bulgarije. De huidige EU-voorzitter gaat een aantal EU-leiders en president Recep Tayyip Erdogan samenbrengen.

EU-Turkse relaties, regionale en internationale kwesties, inclusief globaal buitenlands beleid, veiligheid, strijd tegen terrorisme, het Midden-Oosten, Afrika en Rusland zullen naar verwachting besproken worden tijdens de top. Dat zei de hooggeplaatste EU-functionaris, die sprak op voorwaarde van anonimiteit wegens restricties over het praten tegen media.

In 2016 ondertekenden Turkije en de EU een deal om de irreguliere migratiestroom door de Egeïsche Zee in te perken door het nemen van striktere maatregelen tegen mensenhandelaars en de omstandigheden van de bijna drie miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren.

De deal laat ook toe om de Turkse lidmaatschapsaanvraag te versnellen en visumvrije reizen voor Turkse burgers in het Schengen-gebied toe te staan, op voorwaarde dat Ankara aan alle 72 voorwaarden gezet door de EU voldoet.

AA