Hoge ambtenaren van Turkije en Duitsland zijn eerder deze week begonnen aan twee dagen gevuld met vergaderingen op hoog niveau. De meetings gaan door in Berlijn. De onderwerpen zijn veiligheid en anti-terreur, inclusief maatregelen die men tegen de terreurorganisatie (PKK) en sympathisanten van Fethullah Gülen kan nemen. Gülen is gevestigd in de VS en is de oprichter van de Gülenistische Terreurorganisatie FETÖ.

FETÖ, PKK, ISIL en meer zijn onderwerpen van de vergaderingen

De Turkse ondersecretaris van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is Muhterem Ince en Emily Haber is de Duitse staatssecretaris van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij zitten samen de vergadering voor, volgens de bronnen, die niet bij naam genoemd willen worden door beperkingen die hen opgelegd zijn inzake mediacontact.

Turkse verwachtingen

“De Turkse verwachtingen van Duitsland inzake de strijd tegen terrorisme en de maatregelen tegen de terroristische PKK en FETÖ, zijn belangrijke onderwerpen die op de agenda staan. FETÖ zat achter de couppoging van 2016 in Turkije,” aldus een Turkse hoge functionaris, waarmee hij de visie van de overheid weerspiegelt inzake de couppoging en het netwerk van Gülen.

De strijd tegen Daesh (ISIL), maatregelen tegen buitenlandse strijders, en samenwerking tegen georganiseerde misdaad zijn andere onderwerpen op de agenda.

Eerdere spanningen verhinderden goede samenwerking Turkije-Duitsland

De vergadering is de eerste samenkomst van hoog niveau tussen Turkse en Duitse veiligheidsambtenaren na maanden politieke spanningen tussen beide landen. Die spanningen ondermijnden de eventuele samenwerking inzake veiligheid. De diplomatieke relaties tussen Ankara en Berlijn waren beschadigd aangezien Turkse politici de Duitse politiek verweten niets te doen aan de PKK-activiteiten in Duitsland. De Duitse politici op hun beurt hebben Ankara verweten dat ze een dozijn Duitse burgers gearresteerd hebben, waaronder een journalist, een vertaler en een mensenrechtenactivist, op basis van terreurbeschuldigingen.

Strijd tegen de PKK

Ankara en Berlijn hebben in de laatste weken stappen ondernomen om de banden terug te normaliseren. Ze hebben meer gesprekken gevoerd om de politieke meningsverschillen over verschillende zaken uit te praten.

Activiteiten van PKK

De Duitse autoriteiten kondigden op 17 januari aan dat ze het onderzoek hebben opgevoerd maar de activiteiten van de PKK in het land. De openbare aanklager is verantwoordelijk voor terrorismezaken en heeft in 2017 zeker 130 cases gestart rond activiteiten van de terreurgroep. De Aanklagers openden 40 onderzoeken in 2016 en slechts 20 in 2015.

Verbannen uit Duitsland

De PKK is al sinds 1993 verbannen uit Duitsland en staat gemeld als een terroristische organisatie.

De Duitse inlichtingendienst BfV schat dat de PKK ongeveer 14.000 aanhangers heeft binnen de Duits-Koerdische populatie. In verslagen die publiek beschikbaar zijn, wordt er ook gemeld dat de PKK aanzienlijk propaganda voert en geld inzamelt in Duitsland.

Hoge wetgever van AKP

Mustafa Yeneroğlu is een hoge wetgever van de Turkse regeringspartij AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling). Hij zei dat de laatste legale onderzoeken “belangrijk zijn maar niet voldoende” om de activiteiten van de PKK tegen te gaan in Duitsland.

“De Duitse inlichtingendienst neemt schuilorganisaties van de PKK mee op in haar verslagen. Het is de plicht van de Duitse Minister van Binnenlandse Zaken om deze organisaties te verbannen, om een einde te brengen aan hun activiteiten,” aldus Yeneroğlu in een tweet.

Grote Turks-Duitse gemeenschap

Duitsland heeft een Turkse gemeenschap van ongeveer 3 miljoen mensen. Daarvan zijn velen van de tweede of derde generatie Duits-geboren burgers van Turkse afkomst, waarvan de grootouders naar het land kwamen als “gastarbeiders” tijdens de jaren 1960.

Hurriyet