President Erdoğan heeft Hilal Kaplan benoemd in de raad van bestuur van de staatszender TRT, wat de wenkbrauwen doet fronsen omdat Kaplan bekend staat als een fervent aanhanger van de regerende AKP.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft een controversiële politicus van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) benoemd tot lid van de raad van bestuur van de Turkse staatsomroep Turkse Radio en Televisie (TRT).

Kaplan is al lang een controversiële figuur in de Turkse media door haar onwrikbare steun aan de AKP, haar laster tegen de oppositie en tegen elke persoon die kritiek heeft op de regering en haar provocerende columns in het regeringsgezinde dagblad Sabah.

Er wordt ook aangenomen dat zij nauw betrokken is bij het beheer van regeringsgezinde Twitter-trollen.

Kaplan werd eerder belachelijk gemaakt toen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump Kaplan’s bewering dat ze een journalist is in twijfel trok.

“Weet je zeker dat je een journalist bent? Werk je niet voor Turkije met die vraag?” vroeg Trump aan Kaplan tijdens een persbriefing terug in november 2019.

Kaplan werd in november vorig jaar nog eens belachelijk gemaakt toen ze onthulde dat ze boter in haar neus stopt met oorstokjes als voorzorgsmaatregel tegen COVID-19.

Kunstenaar Ahmet Albayrak werd aangesteld als voorzitter van de raad van bestuur, terwijl Dr. Oğuzhan Bilgin, de zoon van de minister van Arbeid en Sociale Zekerheid Vedat Bilgin, een zetel kreeg in de raad van bestuur.

De nieuw benoemde algemeen directeur Prof. Mehmet Zahid Sobacı werkte voordien bij de Stichting voor Politiek, Economisch en Sociaal Onderzoek (SETA), die bekend staat om haar journalisten en haar nauwe banden met de regerende AKP.

De recente benoemingen maken deel uit van een wijziging in de structuur van de administratie waarbij een scheiding is aangebracht tussen de raad van bestuur en de algemene directie.

Door de scheiding van de twee entiteiten in de nieuwe wetgeving wordt de raad van bestuur beschouwd als het besluitvormingsorgaan, waarbij het aantal leden met twee wordt verhoogd tot negen in totaal, en het algemeen directoraat als het uitvoerend orgaan.

Bron: Turkse media