Omdat de curve van het aantal besmettingen met COVID-19 in Turkije volgens het ministerie van Volksgezondheid een duidelijke daling ingezet heeft, is de Turkse overheid vanaf 1 juni begonnen met de versoepeling van de coronamaatregelen.

Zo mochten cafés, restaurants, parken, stranden en musea op 1 juni weer opengaan.

Ook is het opnieuw toegestaan om tussen verschillende provincies te reizen. Tot nu toe hebben al bijna 2 miljoen mensen daarvan geprofiteerd. Ze reizen voornamelijk naar de populaire badplaatsen aan de Egeïsche en de Middellandse Zee.

Aangezien scholen nog dicht zijn, maar de overheid het uitgaansverbod voor minderjarigen opgeheven heeft, zijn het vooral gezinnen met kinderen die naar de kust trekken. Voornamelijk de provincie Antalya en de stad Bodrum in de provincie Muğla zijn in trek.

De meeste bezoekers komen uit Istanboel en Ankara. Vooral in de richting van Bodrum ontstaan lange files, wat de plaatselijke politie ertoe aanzette om de controles aan de invalswegen naar de stad te verscherpen. Bovendien heeft het ministerie van Volksgezondheid controleposten opgezet om de temperatuur te meten van iedereen die de stad binnen wil.

Sinds 1 juni mogen luchtvaartmaatschappijen, dus ook Turkish Airlines, weer binnenlandse vluchten organiseren. Dat zorgde ook meteen voor een toestroom van mensen op de luchthavens in Antalya en Muğla. Bij inwoners van Istanboel blijkt ook de Oostelijke Zwarte-Zeeregio populair.

De autoriteiten hebben ook 910.000 reisvergunningen verstrekt aan 65-plussers en hun gezelschap. Zij mogen hun huis weer uit. Als ze op reis gaan, moeten ze daar wel minstens een maand blijven. Volgens de overheid kiezen ouderen er meestal voor om naar hun 2de verblijf, naar hun geboortedorp of naar rustige plekken te gaan.

K.L.

Bron: Hürriyet