Met een voorliefde voor het vaderland zoals weinig andere landen, zijn de Turken die in Europa wonen, de afgelopen weken weer massaal afgereisd naar Turkije voor een reünie en vakantie met hun familieleden.

De grensovergangen van Turkije die de verbinding vormen met Europa, worden overspoeld met lange rijen auto’s. De traditionele reis voert Turkse expats van meerdere Europese landen naar Edirne, een noordwestelijke Turkse stad waar de grensovergangen zijn gelegen. De douanebeambten kampen met enorm veel Europese voertuigen die zich in de zomer verzamelen aan de grens. In elke wagen zit een Turks gezin dat de zomervakantie zal doorbrengen in Turkije.

Deze uittocht begon vorige week en zal naar verwachting doorgaan tot half augustus. Families rijden duizenden kilometers om de grensovergangen te bereiken waar ze een tijdje rusten. Vervolgens hervatten ze hun reis naar de binnen gebieden van Anatolië waar hun ouders en familieleden wonen.

Hurşid Demir, die met zijn auto en gezin vanuit Duitsland afreisde, brengt zijn vakantie door in Kocaeli en Gümüşhane in Noord-Turkije. “Ik woon al jaren in de gurbet (een term die gebruikt wordt voor het buitenland) en ik heb echt heimwee,” zei Demir in een gesprek met Anadolu Agency (AA) aan de grensovergang van Kapıkule. “We waren zo blij toen we het bord met Turkije en de Turkse vlag op de grensovergang zagen staan. Wat we nu voelen kan niet beschreven worden, we zijn zo blij om terug te keren naar ons vaderland,” voegde hij toe.

Vorig jaar zijn meer dan 720.000 Turkse expats, die zes tot acht weken vakantie hadden, vanuit Europa naar Turkije afgereisd.

Als gevolg van de keuze van velen om met eigen voertuigen naar Turkije te reizen, ontstaan er lange wachtrijen aan de grensovergangen van İpsala en Kapıkule.

Ongeveer 6 miljoen Turkse burgers wonen in Europese landen. Als gevolg van de arbeidsovereenkomsten die in de jaren zestig met verschillende Europese landen werden gesloten, heeft Europa een grote stroom van Turkse werknemers gekend. Duitsland herbergt momenteel het grootste aantal Turkse immigranten, voornamelijk nakomelingen van “gastarbeiders”.

Sabah

O.A. ✅