De verkoop van ethylalcohol (Ethanol) in supermarkten is volgens bronnen enorm gestegen in Turkije, aangezien vele Turken ervoor kiezen om alcoholische dranken thuis te maken, inclusief de traditionele drank rakı, als gevolg van de verder stijgende belastingen op alcohol.

Belastingen nemen nu bijna twee derde van de prijs van een 70 cl fles rakı in, aangezien de belastingen op rakı met 265 procent gestegen zijn tussen 2006 en 2016, schrijft de Daily Dünya op 5 september. Met de meest recente stijging in juli, kost een 70 cl fles rakı in supermarkten gemiddeld 22,79 euro (93 Turkse lira), waarvan 14,70 euro (60 lira) naar de belasting op speciale consumptie gaat en de btw (VAT).

Minder betaalbaar

Een dergelijke hoge en blijvende stijging van de consumptiebelastingen maken alcoholische drank minder betaalbaar voor lokale consumenten en beïnvloeden op een negatieve wijze de nationale consumptie. In een poging om deze hoge belastingen te vermijden, beginnen meer en meer Turken hun eigen alcoholische drank thuis te maken. Als gevolg hiervan is een nieuwe soort ethyl alcohol veel meer verkocht geweest, volgens de verantwoordelijken van een productiebedrijf van de alcohol.

Het nieuwe product, gelabeld als “ethyl alcohol van agrarische oorsprong voor huiselijk gebruik”, bevat 96 percent alcohol in volume en wordt verkocht voor 11,54 euro (47 lira). Rakı kan hiervan worden gemaakt door water toe te voegen en het te aromatiseren met anijsolie. Door dit proces van 15 minuten is het mogelijk om een 70 cl fles rakı te maken voor slechts 4,90 euro, volgens bedrijfsverantwoordelijken.

Hurriyet