Bruidegom Cevahir Çınkır en bruid Melike Işıklar

Huwelijksaanzoeken zijn diep verankerd in de Turkse cultuur. Volgens de traditie vragen de ouders van de bruidegom de familie van de bruid om haar hand. De uitbraak van het coronavirus heeft deze tradities echter ’tijdelijk’ verstoord.

Toch was Cevahir Çınkır niet van plan om deze gewoontes op te geven. Zijn aanzoek plande hij samen met zijn familie via een videogesprek.

De ouders van de 32-jarige Turkse bruidegom vroegen via een videogesprek vanuit hun huis, om de hand van de bruid. Typische geschenken voor de familie van de bruid, zoals bloemen en chocolade, kwam er deze keer niet aan de pas.

Çınkır, die een kliniek runt in het Verenigd Koninkrijk, zakte onlangs af naar Turkije om zijn vriendin Melike Işıklar, ten huwelijk te vragen. Zijn familie, die in de zuidelijke stad Kahramanmaraş woont, was van plan om naar Manisa te reizen waar de ouders van de bruid wonen. De uitbraak van het coronavirus heeft er echter voor gezorgd dat deze plannen in het water vielen.

Toen Melike’s familie ermee instemde om van de traditie af te zien, reisde de bruidegom naar Manisa om zijn toekomstige schoonfamilie te bezoeken. Zijn ouders bleven thuis. De familie van de bruidegom sloot zich aan bij de kleine ceremonie via een videogesprek. Zijn vader, Rüştü Çınkır, sprak toen de volgende woorden uit: “ik vraag voor mijn zoon om de hand van jullie dochter”.

De ouders van de bruidegom moesten van op 1.000 kilometer afstand toekijken hoe dat hun zoon de verlovingsringen uitwisselde.

“We zouden naar Manisa reizen met een grote groep familieleden, maar het coronavirus risico dwong ons om deze plannen te schrappen,” zei Rüştü donderdag in een gesprek met Demirören News Agency (DHA).

“‘De hand vragen’ (Turks: kız isteme)’ via een telefoontoestel is iets nieuw. Ik had nooit gedacht dat ik de schoonfamilie van mijn zoon op deze manier zou ontmoeten,” voegde hij toe.

Het koppel liet weten toch nog een deftig huwelijksfeest te willen organiseren eens de zaken zijn genormaliseerd.

Çınkır kwam met het idee om een videogesprek op te zetten omdat zijn moeder aan een chronische ziekte lijdt. Voor haar zou het te riskant zijn om naar Manisa te reizen. “Natuurlijk had ik graag een ander verloop gezien, maar het is belangrijker voor ons om onze families te beschermen”, voegde  Melike Işıklar toe.

Sabah

O.A.