Foto: een man met mondmasker wandelt langs een rij taxi’s, ankara, 5 mei 2020.

Het ministerie heeft een nieuwe reeks maatregelen aangekondigd voor 81 Turkse provincies. Die provincies moeten er vanaf nu op toezien dat taxichauffeurs en hun passagiers mondmaskers dragen in de strijd tegen het coronavirus.

Taxi’s en hun stelplaatsen moeten ook minstens 1 keer per week ontsmet worden. Chauffeurs moeten goed letten op hun persoonlijke hygiëne. Ze moeten ook een mondmasker dragen tijdens hun werk, of ze passagiers bij hebben of niet. In de wagens moet ook handgel of eau de cologne aanwezig zijn en passagiers moeten hun handen wassen als ze instappen.

Er mogen slechts 3 passagiers tegelijk mee, en alleen als ze een masker dragen. Bovendien moeten chauffeurs na elke rit de plekken reinigen of ontsmetten die passagiers aangeraakt hebben. Elke taxi moet goed verlucht worden en taxibedrijven zullen het contactloos betalen aanmoedigen.

Voor mensen die de drukte op het openbaar vervoer willen vermijden, zou een taxi een goede oplossing kunnen zijn, maar in tegenstelling tot enkele andere landen, is er in Turkije vaak geen scheidingswand tussen taxichauffeur en passagier. Daardoor deelt een passagier toch wel een krappe ruimte met iemand anders.

Sinds het begin van de coronacrisis kregen taxibedrijven al flinke klappen. Dat werd nog versterkt doordat het ministerie van Binnenlandse Zaken in maart besliste dat er in grote steden minder taxi’s mochten rijden. De regel dat er per dag afwisselend taxi’s met een even en met een oneven nummerplaat mochten uitrijden, werd pas vorige week opgeheven.

K.L.

(Bron: Sabah)