Bijna vier percent van de Turkse bevolking bestaat vandaag uit Syriërs, en dit alles ten gevolge van de vluchtelingencrisis en de start van de burgeroorlog in Syrië begin maart 2011.

Volgens schattingen van de daily Milliyet op 3 september bevinden er zich zo een 3 miljoen Syriërs in Turkije.

Zeer jong

Van die Syrische migranten in Turkije, zijn er zo een 1.68 miljoen mannen en een 1.46 miljoen zijn vrouwen. Daarnaast valt op dat de meeste Syrische vluchtelingen van een relatief jonge leeftijd zijn. Zo een 2.2 miljoen van de Syriërs in Turkije zijn 30 jaar oud of jonger. Daarvan zijn er bovendien zo een 464,866 maar tussen de 19 en 24 jaar oud.

Alles samen staat deze groep van drie miljoen Syriërs ongeveer gelijk aan de totale bevolking van Armenië, Litouwen en Albanië samen.

Eerste grote vluchtelingenstroom

De eerste grote vluchtelingenstroom naar Turkije begon op 29 april 2011 toen zo een 400 Syrische vluchtelingen Turkije binnenkwamen door de Cilvegözü grenspost in het Yayladağı district van de zuidelijke provincie Hatay.

In 2012 bevonden zich al zo een 14,237 Syrische migranten in Turkije. Vandaag, volgens data samengesteld op 17 augustus 2017, bestaat de Syrische bevolkingsgroep aldus uit zo een 3.14 miljoen biometrisch geregistreerden.

Gespreid over heel Turkije

De Syriërs in Turkije zijn vandaag gespreid over alle 81 provinciën. In de provincie Bayburt, gelegen aan de Zwarte Zee, staan er zo’n 42 Syrische migranten geregistreerd. In Turkse stad en meest bevolkte provincie Istanbul daarentegen telde men (en dat enkel volgens de officiële cijfers) zo een 501,929 Syrische migranten.

Volgens het Turkse Ministerie van binnenlandse zaken en Algemeen Migratie Management, leven er vandaag nog zo een 233,146 Syriërs in tentenkampen.

Istanbul leidt in ieder geval de lijst van provincies als het gaat om het huisvesten van het hoogste aantal vluchtelingen uit Syrië. Op de tweede plaats staat de provincie Şanlıurfa met zo een 439,826 Syrische vluchtelingen.

Alleen diegenen die een officiële identiteitskaart hebben kunnen genieten van onderwijs en medische bijstand.

Hurriyet