Een nieuwe enquête van de Stichting voor Economische Ontwikkeling (IKV) toont aan dat een grote meerderheid van de Turkse bevolking nog steeds pro EU-lidmaatschap is. Wel gelooft slechts een klein deel van hen dat dit op korte termijn realiseerbaar is.

Uit de peiling bleek dat de steun voor een EU-lidmaatschap was gestegen. Zo’n 78,9 procent verklaarde voorstander te zijn. Twee jaar geleden was dit slechts 61,8 procent. “Ondanks alle negatieve ontwikkelingen tussen Turkije en de EU in het voorbije jaar is dit een aanzienlijke toename,” zei de bestuursvoorzitter van de IKV, Ayhan Zeytinoğlu, op een persconferentie.

Nationale wil

“Deze enorme steun is een boodschap aan het adres van onze regering. Het toont de nationale wil om de nodige hervormingsmaatregelen te nemen om zo een stap dichter te komen bij een effectief lidmaatschap,” zei hij.

“Dit is ook een sterk signaal voor de EU. Het toont aan dat hun huidig beleid waarbij Turkije wordt uitgesloten, gezond verstand mist en dat het zowel onethisch als strategische fout is om een land met 80 miljoen pro-EU Turken uit te sluiten,” voegde Zeytinoğlu toe.

Lid zal worden van de Unie

31,2 procent van de deelnemers gelooft dat Turkije op korte termijn lid zal worden van de Europese Unie. Met 56.2 procent die gelooft dat het mogelijk is, leek het zuidoosten van Turkije het meest optimistisch wat toetreding op korte termijn betreft. Vrouwen en personen met een universitair diploma bleken het meest sceptisch. Ongeveer 72,8 procent van de vrouwen en 77,4 procent van de universitair geschoolden gaf aan niet te geloven in een deelname op korte termijn.

62 procent van de ondervraagden liet weten wat hoop te hebben verloren doorheen de jaren.

Hurriyet