Griekse veiligheidsagenten en soldaten patrouilleren aan de Griekse grens. (Spanningen aan Turks-Griekse grens: 'We snijden jullie keel over, aldus Grieks leger')

Aan de Turks-Griekse grens in de buurt van de Turkse grensstad Edirne blijft de situatie gespannen. In de laatste dagen hebben de Griekse autoriteiten traangas en het waterkanon gebruikt tegen vluchtelingen die het land binnen wilden geraken.

Intussen probeert Griekenland zijn grenzen echter potdicht te houden. Griekse politie en militairen houden vluchtelingen tegen die proberen de grens over te steken.

Vluchtelingen die proberen de Turks-Griekse grens over te steken zeggen dat de Griekse politie hard optreedt tegen hen. Onder de vluchtelingen aan de Turks-Griekse grens is er sprake van vele gewonden en minstens 2 doden.

Scherp geschoten

Ook volgens de Turkse autoriteiten hebben de Grieken afgelopen dagen met scherp geschoten. Eén migrant overleed aan verwondingen die hij daarbij heeft opgelopen, terwijl nog vijf anderen gewond geraakten. Griekenland heeft dan weer “ontkend” met scherp te hebben geschoten en beschuldigt Turkije ervan daaromtrent “nepnieuws” te verspreiden.

De keel oversnijden

Vandaag circuleren er shockerende videobeelden van Griekse soldaten die zonder nadenken schoten afvuren in de richting van de vluchtelingen aan de Turks-Griekse grens, ongeveer twee kilometer verwijderd van Turkije. Er is ook te zien dat een Griekse soldaat bedreigingen uit tegen de vluchtelingen aan de grens. Op een gegeven moment maakt de Griekse soldaat een gebaar alsof hij iemand de “keel wil oversnijden”. Volgens de Turkse media gebruiken Griekse autoriteiten echte kogels om de vluchtelingen op afstand te houden.

Bron: NTV