Een B-2 spirit lost munitie over de Utah test- en oefenterreinen op de Hill Air Force basis. De bommenwerper zal spoedig de B61-12 nucleaire zwaartekracht-bom aan zijn arsenaal toevoegen. (foto US Air Force)

Russische staatsmedia beweerde op 2 juli dat de Verenigde Staten zich aan het voorbereiden zijn om nucleaire zwaartekracht-bommen naar NAVO basissen te sturen, ook naar Turkije.

Het Departement van Energie zijn nationale nucleaire veiligheid administratie van de V.S. (DOE/NNSA) en de Amerikaanse luchtmacht hebben twee niet-nucleaire systeemkwalificatie-testen van de B61-12 zwaartekracht bom uitgevoerd. Dit vond plaats op Tonopah test range in Nevada, volgens het statement op 29 juni door (DOE/NNSA).

De test, die volgens het rapport de eerste van zijn soort is, is gericht op het vergroten van de levensduur van de B61 bommenwerper door het aan te passen aan de volgende generatie gevechtsvliegtuigen, zoals de B-2A Spirit Bomber.

“De B61-12 LEP zal de bestaande B61 bomvarianten vervangen in de Amerikaanse nucleaire opslag. Het eerste productie-unit staat op schema voor 2020” aldus het statement.

In handen van de staat

Het Russische nieuwsagentschap RIA, dat in handen is van de staat, meende op 2 juli dat de nucleaire bom ook aangepast wordt voor de F-35 vliegtuigen.

Blijven investeren in kernwapens

“De Verenigde Staten blijven investeren in kernwapens. De NAVO basissen in Turkije, Duitsland en Italië krijgen de nieuwe bommen in 2020”. Aldus een quote van de Russische nucleaire expert Alexandr Jilin.

Een totaal van 150 nucleaire bommen

De Verenigde staten hebben een totaal van 150 nucleaire bommen in vijf NAVO landen, waaronder Turkije, volgens een rapport over wereldwijde nucleaire wapens van het Turks parlement vrijgegeven in oktober 2017.

Ook aanwezig in Adana

B61 bommen zijn nog steeds aanwezig in de luchtbasis van İncirlik in de zuidelijke Turkse provincie Adana

Volgens data van de Federatie van Amerikaanse wetenschappers (FAS) wordt het nummer B-61’s in Turkije geschat op bijna 50.

V.S. ambtenaren bevestigen noch ontkennen verslagen over nucleaire wapens van de NAVO in Turkije.

Hürriyet

S.C.