Twee Russische journalisten van NTV-media werden vrijdag door de politie van Istanbul gearresteerd nadat ze illegaal hebben gefilmd in de buurt van droneproductiefaciliteiten. De veiligheidsdiensten hebben het nieuws bevestigd aan de Turkse media.

Het onwettig filmen werd uitgevoerd aan de faciliteiten van de belangrijkste Turkse dronefabrikant Baykar.

“De politie van Istanbul heeft donderdag om 10:30 twee Russische staatsburgers (I.M. en A.P.) en één Turkse staatsburger (A.C.K.) gearresteerd die zonder toestemming aan het filmen waren in de buurt van de productiefaciliteiten van een dronefabrikant,” verklaarde het bureau van de Gouverneur van Istanboel.

Het onderzoek is momenteel volop aan de gang. De openbare aanklager heeft de detentieperiode van de drie individuen met drie dagen verlengd.

Belangrijke producent

Baykar, opgericht in 1984, is een belangrijke producent van bewapende en niet-bewapende drones, controlesystemen, simulatoren en avionicasystemen.

De onbemande luchtvaartuigen van Baykar, die onlangs door verschillende defensie-experts “game-changers” werden genoemd, hebben veel aandacht gekregen van zowel binnenlandse als buitenlandse media, vooral na het wijdverbreide gebruik ervan in huidige conflicten.

Conflict in Libië

De Turkse staat heeft de gevechtsdrones ingezet toen het land represailles nam na een aanval op zijn legerposities in het naburige Syrië door het regime van Bashar Assad. De drones werden ook gebruikt tijdens het conflict in Libië en recentelijk door Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach, waar het land heeft gevochten tegen de Armeense bezetting.

Naast Azerbeidzjan heeft ook Oekraïne drones gekocht van Baykar. Het land heeft onlangs nog aangekondigd dat het van plan is om er meer te kopen. Ook Kazachstan heeft inmiddels grote interesse getoond, wat heel wat media-aandacht ontving in Rusland.

Sabah

O.A.