Foto: President van Rusland, Putin.

Het gebruik van de Amerikaanse dollar om druk uit te oefenen op andere landen zal leiden tot de creatie van een alternatieve wereldmunt die de dollar zal doen kantelen. Dit waren de woorden van een hooggeplaatste Russische ambtenaar tijdens een interview met Anadolu Agency.

De nationale munten van veel landen werden als gevolg van de Tweede Wereldoorlog gedevalueerd terwijl de dollar stabiel bleef. Dit resulteerde in meer betalingen in dollars en een dominante positie in internationale transacties.

“Steeds meer en meer landen overwegen transacties in nationale valuta. Ondertussen bespreken de BRICS-landen, waar Turkije deel van wil uitmaken, de mogelijkheid om een nieuwe munt te gebruiken voor hun betalingen,” zei hij. Hij verwees naar de landen Brazilië, Rusland, India, China, en Zuid-Afrika.

De afgevaardigde zei dat een BRICS munt goede vooruitzichten zou hebben omdat het blok de helft van de wereldbevolking telt alsook 30 percent van de wereldindustrie en 40 percent van de wereldlandbouw. “Het proces om een alternatieve wereldvaluta te creëren kan binnen vijf jaar worden afgerond,” klonk het verder.

Dollar geweigerd

Hij voegde toe dat veel landen de dollar al hebben geweigerd. Hij verwees hierbij naar de Chinezen die olie zijn beginnen kopen met hun eigen nationale valuta. “Zodra de alternatieve wereldmunt verschijnt, verliest de dollar zijn betekenis en verliest hij de helft van zijn huidige waarde. En met het verlies van de waarde zal de VS ook haar invloed verliezen,” concludeerde hij.

Leonid Slutsky, hoofd van de Russische Commissie van Buitenlandse Zaken, liet weten dat Rusland achter Turkije staat in deze moeilijke situatie.

“We zijn hier met onze Turkse vrienden. We zijn blij om te zien dat de lira aan het herstellen is van de eerste schok. Turkije beschikt over alle noodzakelijke middelen, politieke wil en intellectuele macht om deze uitdaging aan te gaan. Turkije is geen land dat onderdrukt kan worden door een valuta depreciatie,” aldus de Russische topman.

Anadolu

O.A.