De politie in Den Haag heeft zondagavond met de gemeente een Turkse bruiloft aan banden gelegd in zalencentrum Opera. Er waren honderden mensen aanwezig. ,,Er is gehandhaafd”. Dat schrijft de Nederlandse nieuwswebsite AD.

Eigenaar Akyol van het zalencentrum zegt dat hij keurig volgens de geldende regels heeft gehandeld, door de gasten te verdelen in vier zalen met elk 96 stoelen. Dit deed hij nadat het kabinet bijeenkomsten met meer dan 100 personen werden verboden.

,,Ik heb de organisatoren vooraf aangeboden om de bruiloft uit te stellen, maar dat wilden ze niet”, vertelt Akyol. ,,We hebben het zo kort mogelijk gehouden, nadat we op televisie de aankondiging van premier Rutte zagen en de politie hier contact over met ons opnam. We hebben dat zelf opgelost, en met de regel van maximaal 100 personen per zaal hebben wij altijd rekening gehouden.”

Maar het verbod op grote bijeenkomsten ging vrijdag al in, zegt de gemeente.

Vrijdag kondigde het Nederlandse kabinet aan dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen verboden zouden worden, om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. De gemeente heeft toen al contact gehad met zalencentra waar veel bruiloften worden gehouden en andere horeca die grote evenementen in de planning had, zoals concerten. ,,Wij hebben ze verteld dat deze maatregel er aan zat te komen, zodat ze daar rekening mee konden houden.”

Toen politie en gemeentelijke handhavers gisteren enkele van deze locaties controleerden, bleek dat daar, zo stelt het stadhuis in een telefonische reactie, gehoor werd gegeven aan de nieuwe regel. Maar de bruiloft in Opera aan de Fruitweg ging zondagmiddag gewoon door, met volgens bronnen zo’n 500 bezoekers. Volgens de woordvoerder van de burgemeester is er op toegezien ,,dat zij zich hebben verspreid over de zalen, zodat er per zaal niet meer dan honderd mensen aanwezig waren”.

Bron: AD

A.G.