Het gebruik van boetes om activisten het zwijgen op te leggen, roept steeds meer controverse op.

Recente gevallen in Brussel en Antwerpen tonen aan dat deze boetes niet langer uitsluitend worden ingezet tegen overlast, maar ook tegen online uitingen van kritiek.

Activisten en experts luiden de alarmbel: ‘Het is niet aan politieagenten om te bepalen welke mening wenselijk is.’

Een opvallend voorbeeld komt uit Brussel, waar de Franse activist Frank Barat een boete kreeg voor een commentaar op Instagram.

Barat schreef “AC*B” (All Cops Are B*st*rds), een bekende leus uit de punkjaren ’70, als reactie op een video waarin de Brusselse politie hardhandig optrad tegen studenten.

Drie maanden later ontving hij een boete tussen de 50 en 500 euro wegens “gebrek aan respect tegenover wetshandhavers.”

Volgens de Brusselse politie was zijn post in strijd met het lokale politiereglement.

Barat betwist de boete en noemt deze een schending van zijn vrijheid van meningsuiting.

“Mijn reactie valt volledig onder die vrijheid. Dit toont aan hoe moeilijk de politie het heeft met kritiek,” stelt hij.

Activistische platformen zoals Bruxelles Dévie melden dat zijn geval geen uitzondering is en wijzen op soortgelijke incidenten.

Juridische experts waarschuwen voor de risico’s van vage termen zoals “gebrek aan respect” in politiereglementen.

Sofie Royer, specialist in strafrecht en cybercrime, benadrukt dat dergelijke bepalingen openstaan voor interpretatie en willekeur.

De Brusselse politie bevestigt dat er GAS-boetes werden uitgeschreven voor online uitingen, maar geeft geen verdere toelichting.

Ook burgemeester Philippe Close (PS) weigert commentaar.

Het gebruik van GAS-boetes tegen online kritiek kan een “chilling effect” veroorzaken, waarbij burgers terughoudender worden in het uiten van kritiek uit angst voor repercussies.

Dit vormt een ernstige bedreiging voor de vrije meningsuiting, een hoeksteen van elke democratische samenleving.

Activisten vrezen dat België zo steeds dichter bij een online politiestaat komt, vergelijkbaar met de regimes die het Westen vaak bekritiseert.

Bron: DM