Een Jezidische wetgever in het Noord-Iraakse Koerdische parlement zei dat de PKK meer dan 1,000 jonge Jezidi´s heeft ontvoerd. Het gaat over het district Sijar in Mosul. De PKK zou de jongeren gedwongen hebben om mee te vechten in Syrië voor de Syrische zustergroepering YPG (Volksbeschermingseenheden).

Sheikh Shamo zei dat de PKK de jonge Jezidi´s gedwongen naar hun dood stuurt in het Syrische Afrin. Hij voegde hieraan toe dat hetzelfde gebeurde toen honderden Jezidi´s gedwongen werden om voor de PKK te vechten in Manbij. Shamo zei dat de PKK een lange geschiedenis heeft op vlak van kidnapping van Jezidi´s. Ongeveer 1,000 jonge mensen werden gedwongen naar verschillende conflictregio´s gestuurd in Syrië om te vechten voor de YPG.

“Het doel van de PKK is niet om het district te beschermen, maar om Jezidische jongens en meisjes te gebruiken,” aldus Shamo.

Een geschiedenis van kindsoldaten

Verslagen over de PKK en YPG die kinderen uitbuiten en dwingen om voor hen te werken of vechten, zijn niet nieuw. Eerder in 2017 eiste de YPG dat alle meisjes en jongens boven de 16 jaar oud, in dienst moesten treden in de stad Manbij. Manbij ligt op de Westbank van de Eufraat. De Jezidi´s zijn een regionale minderheid en hebben het al zwaar te verduren gehad onder de PKK en de PYD.

Kindsoldaten van maar 12 jaar

Het verslag “De Gedwongen Rekrutering en Inzet van Kindsoldaten door de Democratische Uniepartij in Syrië”, beweerde dat er volwassenen worden gedwongen om voor de YPG te vechten, maar dat er ook een stijging is in de rekrutering van kinderen. De kinderen zijn soms nog maar 12 jaar oud.

Een verslag van de Human Rights Watch (HRW) documenteerde tevens de rekrutering van kinderen door de Iraakse zusterbewegingen van de PKK: de HPG en de YBS.

Sabah