De Anderlecht-aanhang loopt opnieuw niet storm voor de Europese match van morgen tegen Fenerbahçe, maar de Turkse supporters doen dat wel.

Alleen kwam het na het laatste onderlinge duel in 2007 tot zware rellen tussen de supporter van RSCA en de Fener-fans. Zo’n escalatie wil paars-wit nu absoluut vermijden.

Anderlecht moet morgen winnen van Fenerbahçe om dat laatste kansje op een Europese overwintering nog te kunnen pakken. De spanning zal te snijden zijn, net als op 29 augustus 2007. Toen verloor RSCA tegen Fenerbahçe met 0-2 in de Champions League-voorrondes.

Belgische Turken

Na die wedstrijd viel de harde kern van Anderlecht Turkse supporters aan die zowat overal in het stadion verspreid zaten en samen met de Brusselse aanhang naar buiten gingen. Veel Belgen van Turkse origine die in ons land woonden, hadden toen tickets gekocht voor zitplaatsen tussen de Anderlecht-fans.

Niet voor herhaling vatbaar

Zo’n scenario is niet voor herhaling vatbaar. Maar hoe hou je Belgische en Turkse fans strikt gescheiden?

Toch nam Anderlecht enkele maatregelen. Zo worden er enkel tickets voor de thuisvakken verkocht aan mensen die de afgelopen drie seizoenen op z’n minst één andere match van Anderlecht bijwoonden. Iedereen moet voor deze blokken ook zijn Belgische identiteitskaart voorleggen en er wordt hoogstens één ticket verkocht per identiteitskaart. Tickets uitdelen aan vrienden is dus geen mogelijkheid. Eerder werden Belgische Turken die niet aan die voorwaarden voldeden met lege handen naar huis gestuurd. Morgen zijn de loketten niet meer open.

1.250 tickets

Natuurlijk is er ook nog een tribune voor de uit-supporters. Fenerbahçe kreeg 1.250 tickets ter beschikking. Ze zijn allemaal verkocht, maar kaartjes voor Turkse Belgen konden uitsluitend aan de man worden gebracht via fanclubs van de ploeg in België en onze buurlanden.

Auto thuis laten

Die Fener-fans laten hun auto ook beter thuis, want voor de allereerste keer bij een Europese wedstrijd geldt er een combiregeling. De  fans van Fenerbahçe worden vanuit enkele verzamelpunten verplicht met bussen tot aan het stadion gebracht en daarna weer opgepikt.

NIEUWSBLAD