Foto: Ataturk, stichter van het modern Turkije en Erdogan, de huidige president van het land.

Romanschrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk heeft kritiek op de beslissing van de Turkse regering om van de Hagia Sophia een moskee te maken. “Hiermee geef je aan de rest van de wereld de boodschap: helaas zijn we niet meer seculier.”

De Turkse auteur en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk heeft kritiek op de beslissing van de Turkse regering om van de iconische Hagia Sophia in Istanbul weer een moskee te maken.

“Er zijn miljoenen seculiere Turken zoals ik die dit verschrikkelijk vinden, maar hun stem wordt niet gehoord,” zei hij op 10 juli op de BBC.

“Hiermee geef je aan de rest van de wereld de boodschap: helaas zijn we niet langer seculier.” Deze beslissing van Ankara heeft de “trots” weggenomen die sommige Turken hadden over het feit dat Turkije een seculier moslimland was, zegt hij.

Op 10 juli oordeelde de Raad van State, het hoogste rechtscollege van Turkije, dat de conversie van de Hagia Sophia tot museum, door de stichter van de moderne Turkse republiek, onwettig was. Daarop stelde Turks president Recep Tayyip Erdoğan de Hagia Sophia open als islamitisch gebedshuis.

De eerste gebedsviering in het iconische zesde-eeuwse gebouw staat gepland op 24 juli, zei Erdoğan in een televisietoespraak.

“Door dit vonnis, en door de maatregelen die wij dienovereenkomstig genomen hebben, wordt de Hagia Sophia weer een moskee, precies zoals Fatih, de veroveraar van Istanbul, het wilde.”

Bron: Hurriyet

S.V.R.