Etnoloog Peter Jan Margry

Vanwege het verbod op het afsteken van vuurwerk dreigt het een stille jaarwisseling te worden. Daar wil Auto.nl verandering inbrengen.

De website oppert het idee om klokslag 12 uur allemaal de toeter van je auto te laten klinken. “Anders voelt het als een doordeweekse avond.”

Manager Phil Vonk is degene die met het initiatief kwam. “Het idee is eigenlijk vrij simpel”, zegt hij tegen de Nederlandse media.

Manager Phil Vonk

“Stipt om twaalf uur kort toeteren. Iedereen kan meedoen, elke wagen heeft een toeter.”

Tijdens de vorige lockdown heeft de website het initiatief ‘Zorgheldenauto’ opgezet. “Nu wilden we met een nieuw initiatief komen. Samen toeteren creëert een saamhorigheidsgevoel. Dat kunnen we wel gebruiken in een tijd waarin veel personen eenzaam thuis zitten.”

Het is absoluut niet de bedoeling dat mensen dronken achter het stuur kruipen, aldus Vonk.

“Toeter om twaalf uur gewoon een keer of twee in een stilstaande auto, en dan is het klaar. Het is bedoeld om de mensen te laten voelen dat het niet zomaar een doordeweekse avond is.”

Een opvallend initiatief in Nederland, want we associëren getoeter hier vaak met ergernis, zegt etnoloog Peter Jan Margry. “We doen het veel in het verkeer als we geïrriteerd zijn.”

Maar er zijn ook andere momenten waarop we toeteren. “Bijvoorbeeld wanneer we iemand iets kwalijk nemen, of als laatste groet.”

In de Turkse cultuur is het heel gebruikelijk om ‘positief’ te toeteren. Zo wordt er vaak getoeterd bij bruiloften.

De etnoloog vindt het wel een mooi initiatief voor de jaarwisseling. “Je kunt het linken aan het klokkenluiden van vroeger, zoals het allemaal is begonnen. Klokken waren de eerste instrumenten om lawaai mee te maken. Vroeger werd gedacht dat je dat moest doen met de jaarwisseling om negatieve krachten te verjagen.”

Bron: BNM