Op 4 juni bracht BBC Turkish het nieuws naar buiten dat de Nederlandse regering Turkse bezoekers 15 dagen in quarantaine wil plaatsen.

De regering raadt Nederlanders aan om niet buiten de EU te reizen, behalve als dat essentieel is. Ook Turkije kreeg dus een negatief reisadvies. Premier Mark Rutte liet weten dat landen buiten de EU op een soort oranje lijst staan.

Turkije is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. In 2019 waren er iets minder dan 1,2 miljoen Nederlanders in Turkije.

Verschillende toeristische ondernemingen, waaronder Touristik Union International (TUI) betreuren de Nederlandse uitspraken. Bronnen van BBC Turkish in Ankara denken dat de Nederlandse regering vooral de economie van Europese lidstaten wil bevorderen.

Turkish Airlines (THY) zou vluchten naar Nederland vanaf 20 juli hervatten. Şaban Dişli, Turks ambassadeur in Den Haag, zei dat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlandse regering heeft gevraagd om opnieuw vluchten naar Istanboel, Antalya, Kayseri en Trabzon toe te laten.

Volgens hem mogen burgers met de Turkse nationaliteit vanaf 15 juli wel naar hun Turkse woonplaats, maar dan over land. Ook zal zijn ambassade contact hebben met de Nederlandse regering om te bespreken hoe reisbeperkingen naar Turkije opgeheven kunnen worden.

K.L.

(Bron: Hurriyet)