Nederland kan zich Europees kampioen drugshandel noemen, zo blijkt uit een rapport van de EU. Drugs uit alle hoeken van de wereld lopen via Nederland, vooral via de haven van Rotterdam. Ook handelaren van alle continenten zoeken elkaar op via Nederlandse contacten.

Waar een klein land al zo lang onmisbaar in kan zijn. Wie het deze week verschenen EU-rapport over de Europese drugsmarkt leest, zou kunnen denken dat Nederland een soort narcostaat is, een polderversie van Mexico en Colombia ineen.

Niet alleen is Nederland de grootste drugsproducent van Europa, het is ook het belangrijkste overslagpunt voor de mondiale handel in cannabis, cocaïne en heroïne. Intussen ziet Nederland zich volgens het rapport geconfronteerd met ‘internationaal en langdurig geweld’ dat samengaat met de drugshandel.

De belangen zijn groot: jaarlijks besteden Europeanen 24 miljard euro aan illegale drugs. Een flink deel van dat geld vloeit naar Nederland. De financiële crisis heeft blijkbaar nauwelijks gevolgen gehad voor de handel in verdovende middelen.

Wiet

Vanuit Nederland wordt wiet geëxporteerd naar elke uithoek van de wereld. Naar schatting de helft van alle cocaïne in Europa komt binnen via de haven van Rotterdam, waar jaarlijks elf miljoen containers arriveren, waarvan slechts vijftigduizend worden gecontroleerd.

Daarnaast komen buitenlandse criminele groepen graag naar Nederland om gebruik te maken van de Nederlandse ‘dealmakers’, de ‘diepgewortelde en groeiende’ Nederlandse criminele organisaties die contacten faciliteren tussen bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse drugskartels en Europese groothandelaren.

Zo zijn er banden met de Italiaanse maffia, Turkse heroïnehandelaren, Engelse gangsters, Colombiaanse cocaboeren, Albanese tussenhandelaren, West-Afrikaanse transporteurs, Marokkaanse hasjboeren, Afghaanse papaverplanters en Australische motorbendes.

Want Nederland is deskundig en innovatief op drugsgebied en is dat al jaren: ‘de belangrijkste innovaties in de cannabisproductie van de afgelopen 20 jaar komen uit Nederland.’

Slim

Innovatie is essentieel, in elke economische sector. Van dat besef lijken ook de Nederlandse drugscriminelen doordrongen. Ze hebben ambitie, zoeken naar slim gebruik van nieuwe technieken en kijken naar de toekomst: ook de drugs die via goed verborgen platforms op internet worden verkocht, komen voor een flink deel uit Nederland. Zo zet een lange Nederlandse handelstraditie zich onverminderd voort.

Bron: AD