Onder foto: Jens Stoltenberg

De secretaris-generaal van de NAVO heeft het recht van Turkije verdedigd om zichzelf te verweren. Dit des te meer naar aanleiding van de couppoging van vorig jaar en de gevolgen van de Syrische burgeroorlog.

“Wij moeten begrijpen dat Turkije een bondgenoot is die het meest de gevolgen draagt van de oorlogen in Irak en Syrië. Zij hebben vele terreuraanslagen moeten ondergaan en hebben geleden onder de gefaalde coup, waar honderden het lieven lieten en het parlement gebombardeerd werd”, verklaarde de secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan de pers, na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Brussel.

Hij zei: “natuurlijk heeft Turkije het recht om zichzelf te verdedigen en ieder te vervolgen die een rol speelde in de gefaalde coup”.

“Fethullah Terreur Organisatie”

De Turkse overheid beschuldigt de Fethullah Terreur Organisatie (FETÖ) en zijn Amerikaans gestationeerde leider Fethullah Gulen, achter de mislukte coup te zitten van juli 2016 die het leven heeft gekost van 249 mensen en 2.200 gewonden maakte.

Ankara verklaart ook dat FETÖ een jarenlange campagne heeft gevoerd, om de staat omver te werpen, door de Turkse instellingen te infiltreren, voornamelijk het leger, de politie en het gerechtsapparaat waren de voorkeur bij uitstek.

Na de mislukte coup zijn er ook tienduizenden FETÖ-aanhangers gearresteerd, waaronder velen in het leger, de politiediensten, het gerechtsapparaat, het onderwijs en de ondernemingssector.

Goede samenwerking

Stoltenberg prees ook de contacten tussen de Raad van Europa en Turkije. “De Raad van Europa is een organisatie waar alle leden het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens hebben ondertekend en naleven. Daarom verwelkom ik het feit dat Turkije een goede samenwerking vooropzet met de Raad van Europa over deze gebeurtenissen.”

De zaken die hoofdzakelijk besproken werden tijdens de NAVO bijeenkomst was de vraag hoe wij samen de banden kunnen versterken en hoe wij terrorisme zullen bestrijden, verklaarde Stoltenberg. Op de bijeenkomst, waar minister Mevlut Cavusoglu Turkije vertegenwoordigde, werden er ook plannen gemaakt voor de bijeenkomst van 25 mei, waar alle staatshoofden aanwezig zullen zijn.

Turkije is een NAVO lidstaat sinds 1952.

AA