De Turkse beslissing om een Russisch antiraketsysteem aan te kopen was een interne “nationale beslissing” van Ankara. Dat zei Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO op 14 september

“Dit is een uitdaging van de kant van Ankara, en het is alom bekend dat er onenigheid is tussen Rusland en de Verenigde Staten over deze kwestie,” zei Stoltenberg in de conservatieve denktank Stichting Erfgoed in Washington D.C.

De topman van de NAVO merkte op dat het belangrijkste voor de NAVO is dat “de verschillende systemen kunnen samenwerken”.

Vorig jaar in december maakte Turkije bekend dat het met Rusland een akkoord had gesloten over de aankoop van twee S-400 systemen begin 2020.

In juni keurde de Amerikaanse senaat een wetsvoorstel goed waarin de verkoop van F-35 gevechtsvliegtuigen aan Turkije wordt verboden. Daarvoor beroept men zich op op de aankoop van de S-400’s.

De rol die Turkije speelt binnen NAVO

Stoltenberg had het verder over de rol die Turkije speelt binnen de NAVO. Hij benadrukte hoe belangrijk Turkije is als bondgenoot, door zijn geografische locatie, door zijn bijdrage aan de strijd tegen Daesh, en omdat het land veel Syrische vluchtelingen opvangt.

“Turkije is ook belangrijk om de migratie- en vluchtelingencrisis onder controle te krijgen. Ze vangen miljoenen vluchtelingen op, en we hebben hun medewerking nodig om de vluchtelingenstroom via de Egeïsche Zee onder controle te krijgen,” aldus Stoltenberg.

Volgens hem heeft Turkije veruit het grootste aantal terroristische aanslagen te verwerken gekregen, naast een mislukte poging tot staatsgreep.

“Dus ja, er is wel degelijk een probleem. De beslissing om een S-400 aan te kopen, gecombineerd met de F-35’s, creëert een moeilijke situatie. Ik verwelkom de dialoog hierover, maar aan de andere kant is het belangrijk om te erkennen dat Turkije een belangrijke rol speelt in het hele bondgenootschap,” voegde Stoltenberg eraan toe.

Hürriyet

S.V.R.