Berlijn wil niet dat verschillende Turkse groepen elkaar bespioneren in Duitsland, zegt bondskanselier Merkel in een interview met Deutsche Welle op de vooravond van de algemene verkiezingen in het land.

“Wat ons zorgen baart is dat bepaalde groepen van Turkije elkaar bespioneren of onder toezicht houden. We willen dat niet,” aldus de Duitse leidster op 21 september.

“We willen geen conflicten van Turkije invoeren in Duitsland. We zullen ervoor zorgen dat alle groepen hier vreedzaam en ongedeerd kunnen samenleven,” zei ze, DW hoofdredacteur Ines Pohl beantwoordend in het video interview.

Duitsland heeft lang geleden al vaarwel gezegd aan de tijden dat het mensen van Turkse origine “gastarbeiders” noemde,” zei Merkel.

“Iedereen is in staat om het Duitse burgerschap te verkrijgen. Dat betekent dat mensen van Turkse afkomst even Duits kunnen worden als de families die hier misschien al eeuwenlang wonen. Ik vertel mensen die hier al lang zijn, maar misschien nog geen Duits burger zijn, dat ze hebben bijgedragen aan de welvaart van ons land en er dus thuishoren, als ze de wet gehoorzamen natuurlijk,” zei de Duitse kanselier.

Hurriyet