Printscreen: (SOUFIANE EDDYANI FEAT. MULA B – AMIGO (PROD. YAM))

De Antwerpse rapper en rolmodel Soufiane Eddyani staat in het oog van een mediastorm na zijn liedje getiteld ‘Amigo’. Een ode aan zijn kinderpooier-amigo en rapper Bilal A., alias Moreno die in de cel zit voor verkrachting en kinderprostitutie. In het liedje relativeert Soufiane de daden van zijn vriend en rechtvaardigt het met de woorden: “Hij had geen optie, hij was broke. Op de plank was er geen brood.” Dus een meisje de prostitutie in duwen is een logisch gevolg. Een soort wanhoopsdaad. Alsof Bilal ergens in een ghetto is opgegroeid.

Dat is niet het geval. Het is leuk wonen in, zoals Antwerpenaren het zo mooi zeggen, ‘t stad. Er zijn tig interimkantoren waar hij zich netjes kon inschrijven, en zoals andere tieners doen, in de zomer gewoon werken. Ik herinner me mijn eerste studentenwerk nog, ik was vijftien jaar: appels plukken op de Alkense velden bij de boeren in Limburg. Na dag twee wilde ik er de brui aan geven. Het was zwaar en ik verdiende nagenoeg niets. Mijn vader vroeg me hoe het werk me beviel. Toen ik hem vertelde dat ik wilde stoppen, zei hij dat ik mijn woord moest nakomen. Ik heb de hele zomer gewerkt, acht weken. De boer bij wie ik werkte was onder de indruk. Hij zei dat geen enkele student het zolang had uitgehouden. Hij gaf me een bonus van 150 euro. Het meest waardevolle geld dat ik ooit verdiend heb, en een belangrijke levensles: hard werken loont.

Een aantal artikels die deze week verschenen over de Antwerpse rapper.

Maar werken brengt te weinig op en het vergt een zekere mate van verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen en opvoeding. Daarnaast is het gewoon niet stoer. En op die leeftijd wil je toch een beetje de gangster uithangen. Een enge evolutie, zeker in Antwerpen, waar jonge jongens opkijken naar drugsdealers. De snelle wagens, dure kleding en hun harem zijn een drijfveer voor die kinderen. In geldnood zat Bilal niet.

Hebzuchtig was het knaapje wel. Nog steeds. Net als de rapper die het liedje uitbracht. Hem gaat het niet om het zogenaamde klote leven van zijn vriendje dat hij niet gehad heeft. De jongen is pas 19. Zijn enige denkbare tegenslag is als hij plots zonder mobiele data valt. Het gaat om views, aandacht en ego: de meest subtiele maar dodelijkste zonden. En het liedje zelf: onnozel, onverstaanbaar en ondermaats. De rapper vroeg om medeleven. Medeleven met de dader wel te verstaan, niet met het slachtoffer.

Ach, arme Bilal. Hij zal driemaal daags een warme maaltijd krijgen, in een warm bed slapen en vaak bezoek krijgen van zijn amigos. En het slachtoffer? Zij is getekend voor het leven. Ze moet de lasten dragen van uitbuiting, fysieke en psychologische mishandeling en vernedering. Maar heb medeleven met Bilal, de arme stakker. De wereld op zijn kop.

Mohamed Laghmouch (Freelance journalist)