Langeafstandsloper en schaapherder Akın Yeniceli deelt levensverhaal in Turkse tv-show

Langeafstandsloper Akın Yeniceli werd pas ontdekt als atleet toen hij in zijn dorp in Uşak, West-Turkije, probeerde mee te lopen met herdershonden en tractoren. Onlangs deelde hij zijn herinneringen met het publiek in een Turkse tv-show.

Yeniceli deed mee in de show ‘Wie wil miljonair worden?’ hij vertelde hoe het lopen hem naar succes had gevoerd, een verhaal doorspekt met grappige herinneringen. De videoclip van de wedstrijd werd miljoenen keren bekeken op sociale media.

In zijn dagelijks leven woont Yeniceli op een boerderij en is hij schaapherder, maar hij loopt ook marathons.

Yeniceli staat elke ochtend vroeg op en loopt dan 25 tot 30 kilometer per dag. Daarna begint hij aan zijn dagtaak op de boerderij. Hij woont in een klein dorpje, maar loopt soms tientallen kilometers om in de stad te gaan ontbijten.

Hij heeft meer dan 100 gouden medailles, van zowel nationale als internationale marathons. Hij won onder meer een marathon van 64 kilometer in Duitsland. Hij liep ook helemaal van Uşak naar de hoofdstad Ankara, om er president Recep Tayyip Erdoğan (zie onderstaande foto) te ontmoeten. Hij werd er warm onthaald.

“Het is me heel goed meegevallen om aan deze wedstrijd mee te doen. Veel mensen stuurden me leuke berichtjes toen ze me leerden kennen. We kunnen allemaal wel wat steun gebruiken in deze moeilijke dagen, met alles wat er gebeurt door het coronavirus.”

“Als ik de hoofdprijs had gewonnen, had ik een schaap en een lammetje gekocht. Ik heb de hoofdprijs niet gewonnen, maar dat komt misschien op een dag nog wel.”

Bron: AA

S.V.R.