Een rechtbank uit Istanbul heeft Abdullah Çakıroğlu op 7 september tot drie jaar en 10 maanden cel veroordeeld voor het schoppen van een vrouw wegens het dragen van ‘ongepaste kleding’ op een openbare bus.

https://www.youtube.com/watch?v=Sy07zr9zYmk&ab_channel=%C4%B0brahimKonar

Çakıroğlu gaf verpleegster Ayşegül Terzi een schop in het gezicht op een openbare bus in Istanbul op 12 september 2016. Hij gaf later aan dat hij de daad beging omdat hij Terzi’s kleding niet ‘gepast’ vond.

Strafrechtelijke klacht

Na het incident diende Terzi een strafrechtelijke klacht in tegen Çakıroğlu en werd hij gearresteerd door de politie. Een rechtbank besloot toen om hem vrij te laten, maar wegens de grote publieke verontwaardiging over zijn vrijlating werd hij opnieuw gearresteerd. Hij verscheen toen voor de rechtbank als gearresteerde voor een eerste zitting in een rechtbank in Istanbul op 26 oktober 2016. De rechtbank verdaagde de zaak en beval zijn voorwaardelijke vrijlating.

Geprovoceerd

Op 7 september vroeg de rechtbank Çakıroğlu voor zijn laatste woorden ter zijn verdediging. “Ik ging dit niet zeggen, daar het schandelijk is, maar haar [Terzi’s] ondergoed kon gezien worden terwijl ze zat. Ik zou graag weten waar onze overheid de grens trekt. Dit is Turkije en dit is een islamitisch land… Ik werd geprovoceerd. Ik had ook mijn medicamenten niet gepakt [op de dag van de aanval], wat ook een invloed had”, zei hij.

Hurriyet