Luchthaven Istanbul

Turkije hoopt spoedig het luchtverkeer weer te kunnen opstarten en om de 2 drukst bezochte luchthavens in het land te heropenen. Dat zal wel alleen kunnen gebeuren als er een aantal bijkomende maatregelen genomen worden.

Zo zou iedereen op de luchthavens mondmaskers en handschoenen moeten dragen. Stilaan begint duidelijk te worden hoe zwaar de coronacrisis heeft gewogen op de economie. Stilaan beginnen mensen gewoon te geraken aan sociale afstand,

De beide luchthavens van Istanboel: de nieuwe luchthaven in het Europese deel en de luchthaven Sabiha Gökçen, zullen op 28 mei weer opengaan voor reizigers. Toch blijven er een aantal maatregelen van kracht waardoor reizigers gedwongen zullen worden hun gewoontes aan te passen.

De beide luchthavens verwerkten vorig jaar meer dan 90 miljoen passagiers en honderdduizenden vluchten. De coronacrisis zorgde de eerste 4 maanden van dit jaar voor 41,3% minder reizigers tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de dienst van staatsluchthavens bekend.

Aanvankelijk zullen er alleen binnenlandse vluchten uitgevoerd worden, en om ervoor te zorgen dat alles zo veilig mogelijk verloopt, moet iedereen een mondmasker en handschoenen dragen. Het zal voorlopig ook verboden zijn om iemand af te zetten of op te halen op de luchthaven. Deze maatregel zal ervoor zorgen dat er veel minder volk zal zijn, maar ook dat mensen alleen zullen moeten vertrekken en toekomen. Ze zullen hun dierbaren pas buiten de luchthaven kunnen terug zien.

Kadri Samsun, CEO van de luchthaven Istanboel, vertelde aan CNN Türk dat veel personeel, maar ook alle reizigers een mondmasker en handschoenen moeten dragen. Bovendien worden er op verschillende plekken scanners geïnstalleerd om ieders temperatuur te controleren. Ook komen er speciale matten die de schoenen ontsmetten van iedereen die erover loopt. Iedereen die via de luchthaven Istanboel reist, zal moeten opgeven naar waar ze willen gaan, want afhankelijk van of hun bestemming als meer of minder riskant wordt gezien, moeten ze inchecken in een andere terminal. In de restaurants op de luchthaven moet de sociale afstand gerespecteerd worden. Ook zal het vanaf nu toegestaan zijn om eau de cologne of andere vloeibare ontsmettingsmiddelen met alcohol mee aan boord te nemen, maar niet meer dan 100 milliliter.

In een poging verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, worden op de luchthaven luchtfilters en ventilatieschachten regelmatig ontsmet. Istanboel is een belangrijke toeristische bestemming in Turkije. Elk jaar bezoeken miljoenen mensen de voormalige hoofdstad van het Ottomaanse rijk. Dankzij het coronavirus is het aantal toeristen drastisch teruggelopen.

De toeristische sector, waarin meer dan 2,5 miljoen mensen tewerkgesteld zijn, maakt 12% van de Turkse economie uit. Volgens de Turkse statistische dienst bezochten vorig jaar 51,8 miljoen toeristen het land. Dat leverde de economie meer dan 34,5 miljard dollar op. In maart 2020 waren er 50% minder toeristen dan het jaar ervoor.

K.L.

(Bron: TRT World)