Lobbyisten in Amerika die banden hebben met de Republikeinse Partij, spannen zich fel in om het Amerikaans beleid jegens Turkije negatief te beïnvloeden. TRT World heeft haar handen kunnen leggen op documenten die dit klaar en duidelijk aantonen.

De in Washington gevestigde lobbygroep, In Defence of Christians (IDC), wil koste wat kost dat Turkije wordt bestraft voor een waaier van kwesties die dateren uit 2016. De IDC-lobbyiste Kristina​Olney, diende zelfs een dossier in bij het Amerikaanse Congres waarin wordt gezegd dat Turkije moet worden gestraft voor de zogenaamde genocide tegen Armenen, Grieken en Assyriërs.

Talha Kose

Talha Kose, voorzitter van de Kring voor politieke wetenschappen en internationale betrekkingen aan de Ibn Haldun-universiteit, zegt dat Turkije al een lange tijd wordt tegengewerkt vanuit de Amerikaanse hoofdstad.

Kose beweert ook dat de lobby van Griekenland en Armenië, twee landen waar Turkije historische geschillen mee heeft, ook zeer invloedrijk is in Amerika. “De tegenstanders van Turkije investeren steeds meer en meer middelen in het lobbyen,” verklaarde hij.

Foto: Andrew Brunson

De aanhouding van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die in Turkije werd gearresteerd op beschuldiging van spionage en terreur, is een van de belangrijke kwesties die de IDC onder de Amerikaanse beleidsmakers aan de orde heeft gesteld. De IDC wenste niet te reageren op het verzoek van TRT World.

Lobby inspanningen  

Kose stelt dat de recente lobbyactiviteiten in de VS, een negatief effect hebben gehad op de Turkse economie. De aanbevelingen van de IDC betreffende de omgang met Turkije, met name op economisch vlak, lijken een grote invloed te hebben gehad op Amerikaanse politici.

Robert Pittenger

De Republikeinse vertegenwoordiger van North Carolina, Robert Pittenger, heeft meermaals donaties ontvangen van de voorzitter van de IDC, Toufic Baaklini. Pittenger is mede-sponsor van de Turkey International Financial Institutions Act. Dit wetsontwerp probeert de Turkse economie te schaden met “de aanhouding van een Amerikaanse dominee” als excuus. De Amerikanen willen op deze manier nog meer politieke invloed verwerven.

Het wetsvoorstel wil voorkomen dat Turkije nog leningen kan aangaan bij het IMF, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de Wereldbank. Volgens een nota van de IDC moet de Amerikaanse regering zich ook richten op de Turkse import van handvuurwapens maar voorlopig blijft dit buiten schot.

De Amerikaanse president Donald Trump sanctioneerde wel 2 Turkse ministers door al hun activa in Amerika te bevriezen. Hij kondigde via Twitter ook een verdubbeling van de importheffing op Turks staal en aluminium aan. Het misbruik van de Amerikaanse economische macht om andere landen onder druk te zetten gaat verder.

Trump’s tweet stuurde de Turkse lira de dieperik in waardoor de Turkse economie hevig onder druk kwam te staan. “Onze banden met Turkije zijn momenteel niet goed,” tweette Trump. Het conflict tussen de twee landen draait deels om de Amerikaanse dominee die nog steeds onder huisarrest staat in Turkije. De VS riep herhaaldelijk op tot vrijlating.

De Turkse regering houdt tot op vandaag voet bij stuk en verzoekt de Amerikanen om respect te hebben voor de Turkse rechtsgang.

Wie is de IDC?      

IDC is bemand met insiders die banden hebben met beide zijden van het politieke gangpad. Ze werken aan meerdere zaken, waaronder het opkomen voor christenen over de hele wereld.

TRT World kon niet precies achterhalen wanneer de groep werd opgericht, maar op hun website wordt wel vermeld dat de lobbygroep zowel een 501(C)3 als een 501(C)4 organisatie is. De 501(C)3-status vereist dat de groep openbare belastingformulieren indient. Hun eerste aangifte dateert van 2014. 501(C)4 verwijst naar het feit dat IDC onbeperkt geld kan uitgeven aan politieke campagnes.

Philippe Nassif

Volgende een VN-rapport heeft de CEO van IDC, Philippe Nassif, onlangs gepleit voor christenen in Myanmar, waar de regering een genocide pleegt tegen de grotendeels islamitische Rohingya-minderheid.

Het personeel van de lobbygroep heeft banden met zowel Republikeinen als Democraten. Nassif werkte bijvoorbeeld mee aan campagnes voor de voormalige Amerikaanse president Barack Obama.

Republikeinse banden

IDC is misschien niet zo bekend buiten de Amerikaanse hoofdstad, toch zijn er op hun bijeenkomsten altijd Republikeinse politici aanwezig die toespraken houden en donaties geven. Dit toont aan dat IDC een sterke band heeft met de Republikeinen.

Mike Pence

Vicepresident Mike Pence, die overigens wordt afgebeeld op de homepage van de IDC, heeft samen met Texas Senator Ted Cruz en andere belangrijke politici, verschillende evenementen bijgewoond van de organisatie. Bovendien zetelen ook drie IDC-lobbyisten in het Amerikaanse Congres.

Hun enige in-house lobbyiste, Kristina Olney, werkte vroeger bij Foreign Policy Initiative (FPI), een rechtse denktank die werd gesponsord door de Republikeinse hedgefonds-miljardair Paul Singer. Singer sloot FPI begin 2017 kort nadat Trump aantrad als president. Olney werkte van 2014 tot en met 2017 als lobbyiste voor IDC.

Een andere lobbyist, Art Estopian, werkte vorig jaar tussen juli en oktober voor IDC. Estopian is een voorbeeld van de “draaideur” tussen de lobbyindustrie en de Amerikaanse overheid. Hij was de voormalige stafchef van de Republikeinse Ileana Ros-Lehtinen, die van 2011 tot 2013 voorzitter was van de House Committee on Foreign Affairs. Estopian moest congresleden informeren over het “belang van de bescherming van christenen in het Midden-Oosten”. Documenten tonen aan dat hij voor deze opdracht minstens 10.000 dollar ontving.

New World Group Public Affairs LLC is het enige bedrijf dat nog lobbyt voor IDC. Hun lobbyist, Gerald Weller, was de Republikeinse vertegenwoordiger van Illinois tussen 1995 en 2008. Weller ging in 2017 aan de slag voor IDC, kort nadat Olney opstapte. New World Group ontving in die tussentijd minstens 13.000 dollar voor het geleverd lobbywerk.

Wetgeving en donaties

De Federale Stemcommissie die de campagnefinanciering in de VS opvolgt, heeft sinds 1992 honderdduizenden dollars aan donaties geregistreerd die van de IDC naar Republikeinse partijen vloeiden. Voorzitter van de IDC, Toufic Baaklini, doneerde de afgelopen 2 jaar meer dan 40.000 dollar aan Republikeinse partijen.

“Wetsontwerpen zoals de Turkey International Financial Institutions Act en andere bedreigingen, zouden een psychologische invloed kunnen hebben op buitenlandse en internationale investeerders,” zei Sadik Unay, politieke econoom aan de Universiteit van Istanbul.

Unay merkte op dat de Turkse economie misschien een herstructurering nodig heeft die alleen op korte termijn pijnlijk zou kunnen zijn. “De nadruk lag te veel op een diensteneconomie. Een verschuiving naar productie en landbouw zou positief kunnen zijn,” voegde Unay toe. Hoe dan ook gelooft de professor dat de Turkse economie in een gezonde staat verkeert.

Baaklini doneerde ook geld aan de Californische Democraat Brad Sherman. Sherman is een medesponsor van een resolutie genaamd “Urging Turkey to respecting the rights and religious freedoms of the Oecumenical Patriarchate“, waarin van Turkije wordt geëist dat “alle vormen van discriminatie op basis van ras of religie” worden geëlimineerd.

Het blijft onduidelijk welke invloeden de lobbyinspanningen van IDC hebben gehad op de Amerikaanse wetgeving. Kose beweert dat IDC niet de enige organisatie is die druk uitoefent op Turkije. De pro-Israëlische denktank Foundation for the Defense of Democracies, heeft ook talrijke rapporten en persberichten gepubliceerd waarin Ankara wordt bekritiseerd.

Volgens Kose zijn de huidige geschillen Tussen Trump en Erdogan slechts iets kleins. Het zijn de economische en politieke betrekkingen tussen Turkije en Amerika die van belang zijn.

“Turkije is een bondgenoot van de NAVO die de VS en de Europese Unie toegang verleent tot het Midden-Oosten en de Balkan waar Turkije een belangrijke speler is,” haalde hij aan.

“Op macroniveau zijn de langetermijnbetrekkingen van belang. Lobbyisten komen en gaan. Het zijn de relaties tussen Turkije en de VS die erg belangrijk zijn,” concludeerde Kose.

TRT World

O.A.