Als versoepeling van de coronamaatregelen mochten restaurants, cafés, parken, bibliotheken en musea in heel het land op 1 juni weer opengaan. Bars en nachtclubs blijven voorlopig nog dicht.

Miljoenen werknemers in de openbare sector konden weer aan het werk. In Istanboel gingen onder meer de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia weer open.

Cafés en restaurants waren gesloten sinds 16 maart. Tafels moeten ver uit elkaar staan om sociale afstand te garanderen. Mondmaskers zijn ook verplicht, behalve tijdens het eten.

De uitbater van een café aan het Taksim-plein in Istanboel plaatste zelfs etalagepoppen in zijn zaak om te helpen de sociale afstand te bewaren en om de indruk te geven dat het er druk is.

Ook mogen Turken weer tussen verschillende steden reizen. Binnenlandse vluchten zijn op beperkte schaal hervat. De nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines vloog opnieuw, voor het eerst sinds begin april.

Internationale vluchten zijn pas mogelijk vanaf 10 juni. Door het opschorten van het internationale vliegverkeer zijn wel een aantal toeristen in Turkije vast komen te zitten.

In Istanboel opende ook de iconische grote bazaar uit de 15de eeuw opnieuw haar deuren, na de langste periode van sluiting in haar 550-jarig bestaan.

De markt werd op 23 maart gesloten. Dat gebeurde niet als gevolg van een brand of een aardbeving, maar in een poging verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. De bazaar is gebouwd in 1455, 2 jaar na de verovering van Constantinopel, het huidige Istanboel, door het Ottomaanse rijk.

Er zijn bijna 3.000 winkels en er werken meer dan 30.000 mensen. Voordat bezoekers welkom waren, poetsten handelaars hun rekken en brachten ze hun winkels in orde, terwijl poetspersoneel de vloer schrobden. Het aantal bezoekers dat tegelijkertijd een winkel binnen mag, is beperkt, en bezoekers zijn verplicht om een mondmasker te dragen.

“De heropening is niet alleen symbolisch voor Turkije, maar ook voor de hele wereld. Istanboel is de hoofdstad van de wereld en de grote bazaar is het oudste shoppingscentrum ter wereld”, aldus de bekende chef Salt Bae, alias Nusret Gökçe, die in de bazaar een steakrestaurant heeft. Hij vraagt zijn klanten wel om het menu online te raadplegen, en geen gebruik te maken van de afgedrukte menukaarten.

Andere handelaren in de bazaar zijn blij dat ze weer aan het werk kunnen. Ze begrijpen wel dat het nog even kan duren voor hun verkoopcijfers weer zijn zoals vroeger.

“Ik kan niet zeggen dat de verkoop op dit moment goed is, maar als God het wil, zal alles zich snel herstellen”, zegt tapijtenverkoper Ali Amaç. Er zijn ook handelaars die vinden dat er in de bazaar te weinig ventilatie is. “In de belangrijkste gang staan de ramen wel open, maar in het gedeelte waar ik zit, is dat niet het geval. Dat zou hier wel mogen, want hier is geen airconditioning dus nu zitten we in een aquarium”, aldus Celal, die het stof in zijn juwelierszaak afneemt.

Sanaa Kheddar, een Algerijnse toerist die al sinds half maart in Istanboel vast zit, besloot op 1 juni om de bazaar met haar echtgenoot te bezoeken. “We hebben gehoord dat de markt vandaag weer openging, dus kwamen we. Het is onze eerste keer, en het is geweldig”, zegt ze.

K.L.

(Bron: Hürriyet)