De 33-jarige onderneemster Kübra Iyibicer is geboren en getogen in Enschede. Als grafisch vormgeefster ontwerpt ze met haar bedrijf websites en webshops.

Haar klantenkring bestaat vooralsnog vooral uit ondernemers die een Turkse achtergrond hebben, net als Kübra zelf.

Ze is al op jonge leeftijd zelfstandig ondernemer geworden, omdat het voor haar lastig was om een vaste baan bij een marketing- of communicatieadviesbureau te vinden, zegt ze.

“Ik werd bij sollicitaties al snel afgewezen. Op een gegeven moment ga je dan denken dat je achternaam, of achtergrond daarin een rol speelt. Toen ik een keer een sollicitatiegesprek had bij een bureau, ging het vooral over mijn geloof en mijn hoofddoek en nauwelijks over mijn kwaliteiten als vormgeefster. Dat gesprek heb ik echt als pijnlijk ervaren, het was gewoon discriminatie.”

Ze laat zich er niet door uit het veld slaan en heeft nu een mooie klantenkring opgebouwd. De activiteiten worden uitgebreid met een webshop waarin halalproducten te koop zijn. In aanloop naar de lancering begon Kübra Iyibicer een pagina op Facebook: Halal Merken.

Daarop geeft ze met haar team informatie over voedingsmiddelen waarvan niet helemaal duidelijk is welke ingrediënten erin zitten.

In haar online workshop op Internationale Vrouwendag zal ze erop wijzen dat het naar haar mening belangrijk is dat ‘vrouwen op eigen benen kunnen staan.’

“Ik wil vrouwen die meedoen motiveren en een voorzet geven om dingen op te pakken. Je kunt vaak veel meer dan je denkt dat je kunt.”

Bron: Nederlandse media

De Turkse docu die zelfs Netflix niet durft uit te zenden