De Turkse president Recep Tayyip Erdogan

President Recep Tayyip Erdoğan heeft onlangs aangekondigd sociale media nog strenger onder controle van de overheid te willen brengen.

Ook Netflix zou onder die sociale media vallen. Hij heeft die wens nadat op die sociale media zijn dochter en schoonzoon uitgescholden werden.

Vanuit de oppositie klinken op Twitter komische reacties op de aankondiging. “Ik zou me erg gekwetst voelen als u Netflix zou blokkeren voordat ik het laatste seizoen van Dark heb uitgekeken, meneer Erdoğan”, tweette Meral Akşener, voorzitter van de İYİ-partij die een grote fan blijkt van de Duitse science-fictionserie.

Akşener gebruikte hierbij de hashtag “SosyalMedyamaDokunma” (Blijf af van mijn sociale media), die al snel na Erdoğan’s dreigement trending werd.

In een andere tweet stelt ze: “Dit is een nieuwe, intelligente strategie die getuigt van een goede visie. Nu zullen we naar A Haber moeten kijken.”

Dat is opvallend, want uit recent onderzoek bleek dat de regeringsgezinde omroep A Haber als onbetrouwbare nieuwsbron wordt beschouwd.

Kemal Kılıçdaroğlu, voorzitter van de CHP, reageerde op haar tweets. “Oh lieve mevrouw Meral, Erdoğan verklapt alles met zijn boosheid.”

Ook vicevoorzitter Pervin Buldan van de HDP reageerde. “Wij waren aan het wachten op het laatste seizoen van La Casa De Papel.”

Erdoğan deed zijn uitspraak op 1 juli. Hij denkt dat het toegenomen gebruik van sociale media maakt dat zijn familie steeds vaker uitgescholden wordt.

Daarom wil hij snel stappen ondernemen om sociale media volledig te weren.

“In het verleden werden wij op gelijkaardige manieren lastig gevallen. Dit immorele gedrag kan woekeren doordat platformen zoals YouTube, Twitter en Netflix niet gecontroleerd worden. Daarom zijn we daartegen. Die platformen zijn immoreel.”

Erdoğan wil meer controle over sociale media

Ook andere Twitteraars bekritiseerden Erdoğan op een komische manier. “Ik denk dat de president niet hield van het 3de seizoen van Dark. Toen dat ging uitkomen was Netflix ook een tijdje geblokkeerd”, zegt iemand.

“De directie van Netflix is er net achter gekomen dat hun bedrijf een sociaal mediaplatform is”, merkt iemand anders op.

Nog iemand anders merkt op dat “Twitteraars het gewoon zijn om geblokkeerd te worden. Zij moeten niet panikeren.

YouTubers vragen zich nu af hoe ze met een blokkade moeten omgaan en bij Netflix vragen ze zich af wat zij ermee te maken hebben.”

In 2014 sloot de regerende AKP YouTube en Twitter al een keer af. Dat gebeurde omdat er op die platformen geluidsbestanden rondgingen waaruit bleek dat Erdoğan en zijn familie betrokken waren in een vermoedelijk corruptieschandaal.

K.L.

(Bron: Hurriyet)