Zoals het er nu voor staat, kan dat nog niet. Om nieuwe uitbraken van het virus te voorkomen, worden de reisbeperkingen niet meteen voor alle landen versoepeld. Dat schrijft de Nederlandse nieuwswebsite at5.

Vanaf 15 juni mag je weliswaar weer een aantal bestemmingen bezoeken, maar deze liggen in de Schengenzone.

Het reisadvies voor landen die daarbuiten vallen, waaronder Turkije, blijft voorlopig op oranje staan. Daarmee worden alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, ontraden.

Er zijn momenteel daarom geen commerciële vluchten tussen Turkije en Nederland. ‘Vanaf 20 juni wordt dat weer opgestart’, vertelt een woordvoerder van het Turks Nationaal Verkeersbureau.

‘Maar zolang er vanuit Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies blijft gelden, raden wij mensen aan om zich daaraan te houden. Ook bijvoorbeeld qua verzekering is dat verstandig.’

Bij kleurcode oranje wordt zakenreizigers geadviseerd goed te overwegen of een zakenreis op dit moment echt noodzakelijk is.

De Turkse overheid is momenteel wel bezig om maatregelen te treffen, zodat er in de zomer misschien toch weer toeristen op bezoek kunnen komen. Daarom is er een ‘Gezond Toerisme Certificeringsprogramma’ opgesteld. Hierin is onder meer bepaald dat de lichaamstemperatuur van reizigers wordt gemeten bij de ingang van terminalgebouwen.

‘Met deze certificering hoopt Turkije sneller code geel te krijgen’, aldus de woordvoerder. ‘Het is puur bedoeld ter voorbereiding. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Nederlandse toeristen, maar ook voor bezoekers uit andere landen.’

De certificaten zijn inmiddels aan meerdere hotels en restaurants uitgedeeld, die hebben laten zien dat ze aan de richtlijnen kunnen voldoen. Maar het is nog even afwachten of er straks echt weer naar Turkije gereisd kan worden.

Het reisadvies blijft oranje ‘als een land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft, nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst’, zo meldt de Nederlandse overheid.

Bron: AT5