De reactie van Turks president Recep Tayyip Erdogan op de Jeruzalem-crisis was een voorbeeld voor andere moslimleiders, zei een vooraanstaande Joods-Duitse auteur op woensdag.

Evelyn Hecht-Galinski beschreef Erdogan als “de enige staatsman die onmiddellijk reageerde” tegen de beslissing van Amerikaans president Donald Trump om Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen.

 “Alle moslimstaten zouden Erdogans reactie moeten steunen,” vertelde ze Anadolu Agency.

 “Zolang de 57 OIC-leden [Organization of Islamic Cooperation], die tegen Trumps beslissing zijn, onder elkaar blijven vechten, zullen deze conflicten de westerse houdingen en de joodse staat verder versterken. Het is schadelijk en destructief voor het Palestijnse volk.”

Uitgesproken criticus

Hecht-Galinski, een uitgesproken criticus van het Israëlische beleid tegenover de Palestijnen, voegde toe: “Tenslotte, 1,5 miljard moslims kunnen een globale kracht zijn, maar dit moet in harmonie verwezenlijkt worden, niet in conflict.”

Erdogan riep een spoedvergadering van de OIC bijeen kort na Trumps verklaring en Turkije steunde later een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN die de beslissing veroordeelde.

Meer dan gerechtvaardigd

Hecht-Galinski zei dat Erdogans reactie “meer dan gerechtvaardigd” was na Trumps “ongelooflijke provocatie”.

De OIC-top in Istanbul op 13 december verklaarde Oost-Jeruzalem tot hoofdstad van Palestina, terwijl de motie in de Algemene Vergadering goedgekeurd werd met 128-9 stemmen.

Hecht-Galinskie, wiens vader de Centrale Raad van Joden in Duitsland leidt, prees Erdogan ook omdat hij opkwam tegen de VS-dreigementen om hulp te beëindigen aan naties die de VN-resolutie steunden.

Ze zei dat terwijl Trumps beslissing verschrikkelijk was, het niet een verrassing was omdat de president campagnebeloftes aan Amerikaanse evangelische christenen vervulde.

Anadolu Agency