Istanbul is verantwoordelijk voor een derde van het bnp van Turkije. De stad bruist van diverse economische activiteiten, los van de economische problemen waar Turkije vandaag mee te kampen heeft.

Ekrem Imamoglu krijgt de leiding over een economische wereldstad, groter dan de economieën van een groot aantal landen.

Tot nu toe hebben beide kandidaten een aantal economische beloftes gedaan. Ze willen onder meer de werkgelegenheid verhogen en financiële ondersteuning bieden aan jongeren en mensen die willen trouwen, maar hun job zal duidelijker veel uitgebreider zijn. Istanbul is een economische tijger, waar alle soorten economische sectoren vertegenwoordigd zijn: financiën, toerisme, industrie, bouw, vastgoed en diensten.

30 procent van de Turks economie

Meer dan 30 procent van de Turkse economie speelt zich af in Istanbul, een stad met 16 miljoen inwoners, of bijna 20 procent van de totale bevolking van Turkije.

In Turkijes grootste stad gebeuren jaarlijks voor TL 970 miljard ($166,6 miljard) aan economische transacties, zo blijkt uit gegevens van het Turks Instituut voor de Statistiek (TurkStat) voor het jaar 2017.

Volgens diezelfde data is het bruto nationaal product van Istanbul groter dan de economieën van Finland, Egypte, Portugal, Griekenland en Qatar. Het inkomen per hoofd van de bevolking werd in 2017 berekend als TL 65.000, terwijl dat cijfer in de rest van Turkije maar op TL 38.600 ligt.

Bovendien hebben de 10 grootste bedrijven van Turkije hun hoofdzetel in Istanbul, volgens gegevens van de Istanbulse Kamer van Koophandel.

Dit jaar werden in Istanbul al 12.489 bedrijven opgericht, terwijl er maar 1.987 moesten sluiten. Dat blijkt uit gegevens van de Kamers van Koophandel van Turkije (TOBB). In 2018 werden in totaal 34.000 bedrijven opgericht.

Verkoop van huizen

Vastgoed is één van de belangrijkste sectoren in de Istanbulse economie. Vorige maand werden in Turkije 82.252 vastgoedprojecten verkocht. Dat is 31,3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, volgens de gegevens van TurkStat. Istanbul werd de grootste vastgoedmarkt van Turkije met 15.895 verkopen. De eerste vijf maanden van dit jaar werden er 88.433 huizen verkocht in de stad.

De meeste buitenlanders die in Turkije een huis kopen, doen dat nog steeds in Istanbul, de dichtst bevolkte stad van Turkije. Vorige maand werden er 1.734 huizen verkocht aan buitenlanders, een gigantische stijging met 103 procent in vergelijking met mei vorig jaar, toen er maar 854 van dergelijke verkopen plaatsvonden.

De tweede populairste stad voor buitenlanders is het vakantieoord Antalya, waar buitenlanders in mei 850 huizen kochten. Daarna volgen de hoofdstad Ankara met 216, Bursa met 187, Yalova met 136 en Muğla met 109 verkochte vastgoedeenheden.

Topbestemming voor toeristen

Academische studies laten zien dat de inkomsten uit toerisme van groot belang zijn voor de economische groei en het nationaal inkomen.

De dienstensector, waar toerisme onder valt, is goed voor bijna een kwart van het Turkse bnp.

In 2018 stond Istanbul achtste op de wereldranglijst van steden die het meest bezocht werden door buitenlandse toeristen, volgens gegevens van Mastercard.

De meest recente gegevens van het ministerie van Cultuur en Toerisme laten zien dat het aantal toeristen dat Istanbul bezocht tussen januari en april 2019 het hoogste was in vijf jaar.

Sabah

S.V.R. ✅