Afgelopen zaterdag keerden de inwoners van Istanbul met honderdduizenden terug naar de megastad van 15 miljoen mensen. Ze komen speciaal terug uit hun geboortestreek of uit hun vakantieoord in het zuiden voor de burgemeestersverkiezing die zondag wordt overgedaan.

Aan het eind van de lente trekken veel mensen naar jaarlijkse gewoonte weg uit Istanbul. Ze brengen de zomer door in hun buitenverblijf of in hun geboortedorp. Vanaf 14 juni, de laatste dag van het schooljaar, nam de exodus nog toe.

Maar op 6 mei besliste de Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK) dat de uitslag van de burgemeestersverkiezing in Istanbul ongeldig was, en dat ze op 23 juni moest worden overgedaan. Prompt kwam er een massale stroom in de andere richting op gang, vooral tijdens de lange nationale en religieuze vakantie.

Op 23 juni trekken zo’n 10,5 miljoen kiezers naar de stembus. Het belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen de twee belangrijkste kandidaten uit de gemeenteraadsverkiezingen die op 31 maart in heel het land werden gehouden.

Ekrem İmamoğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP) is kandidaat voor de Nationale Alliantie, zijnde de CHP samen met de partij ‘Goed’ (IYI) en met de steun van de Democratische Volkspartij (HDP). Hij neemt het op tegen Binali Yıldırım van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij), de kandidaat van de Volksalliantie, zijnde de AK Partij samen met de Nationalistische Partij (MHP). Zij wedijveren om het stadsbestuur van Turkijes economische en culturele hoofdstad te mogen leiden.

Het was drukker dan normaal aan de grote knooppunten van Istanbul, vooral op de binnenlandse aankomstterminal van de gloednieuwe luchthaven van Istanbul, de luchthaven van Sabiha Gökçen en het busstation van Esenler. Daarnaast komen er waarschijnlijk vele anderen met de eigen wagen terug naar Istanbul.

Bron: Sabah

S.V.R. ✅