Foto: Ayse Deniz Karacagil poseert voor een foto waarvan geen datum bekend is met PKK leider Murat Karayilan in het hoofdkwartier van de terroristengroep in de Qandil Mountains in Irak (L). De rechtse foto toont Karacagil tijdens een interview met CNN Türk in februari 2014.

Een terrorist van de PKK, die voor het eerst publieke aandacht kreeg als “het meisje met de rode sjaal” tijdens de Gezi protesten in 2013, is gestorven tijdens gevechten van de Volksbeschermingseenheden (YPG). Ze vocht voor de YPG, de Syrische vleugel van de terroristische groepering PKK, kort bij het bolwerk van de terroristische groepering Daesh in Syrië.

Turkse media meldde dinsdag dat Ayse Deniz Karacagil, 25 jaar oud, gestorven is in de nabijheid van Raqqa tijdens een aanval van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die voornamelijk bestaat uit de YPG. De aanval werd gesteund door de coalitie onder leiding van de V.S., nieuwsbronnen van de PKK bevestigden ook de dood van Karacagil.

Gezi protesten

Volgens bronnen, was Karacagil lid van het zogenaamde Internationale Vrijheids Battalion van de SDF. Haar dood bewijst maar weer eens de duidelijke banden tussen de YPG en de terroristische groep PKK, die gesteund worden door de V.S. geleide coalitie die strijdt tegen Daesh. Dit ondanks het feit dat de V.S. en een aanzienlijk aantal leden van de coalitie, de PKK als een terroristische groepering beschouwen.

Krantenkoppen

Karacagil haalde de krantenkoppen in Turkije toen ze samen met zeven andere verdachten gearresteerd werd in de zuidelijke provincie Antalya in oktober 2013, wegens deelname aan de Gezi protesten in juni 2013. Deze protesten begonnen als een klein milieu-protest in Istanboel, maar escaleerden in nationale rellen tegen de overheid met harde tussenkomsten van de politie.

Meisje met de rode sjaal

Ze werden beschuldigd wegens “het beschadigen van het openbaar domein, weerstand bieden tegen openbare ambtenaren, het schenden van de wet met betrekking tot openbare bijeenkomsten en lidmaatschap van een terroristische organisatie”. Eén van de andere beschuldigingen die tegen Karacagil, toen 21 jaar oud, gebracht werd, was het dragen van een rode sjaal dat geïnterpreteerd werd in de aanklacht als bewijs van “lidmaatschap van een terroristische organisatie”, vandaar haar bijnaam.

24 jaar voor Karacagil

Hoewel de openbare aanklager vroeg voor een minimum gevangenisstraf van 24 jaar voor Karacagil, liet de rechtbank haar en twee andere verdachten vrij onder gerechtelijke toezicht in februari 2014. De rode sjaal, nu officieel beschouwd als bewijsmateriaal, werd niet terug gegeven ondanks acht verzoeken van haar advocaten. Acht andere verdachten werden vrijgesproken in mei 2016, terwijl Hakan Evcin, de advocaat van Karacagil, gearresteerd werd in september 2016 op beschuldiging dat hij lid was van de Gülenistische Terreur Groep (FETÖ).

Lid van de PKK

Deels als gevolg van haar bijna vijf maanden lange opsluiting voorafgaand aan haar proces, had het publiek in eerste instantie sympathie voor Karacagil’s zaak. Ze gaf een exclusief interview aan de nationale omroep CNN Türk, wat leidde tot een gerechtelijk onderzoek tegen het moederbedrijf Dogan Media Group.

Vier maanden later, haalde ze opnieuw de krantenkoppen wanneer nieuwsberichten beweerden dat Karacagil, Turkije had verlaten om zich aan te sluiten bij de PKK. Haar moeder bevestigde de berichten ook en zei dat Karacagil haar had verteld dat ze in het noordoosten van Syrië was. Verschillende maanden later, publiceerde een PKK-verwante krant een interview met Karacagil dat was opgenomen in het Irakese hoofdkwartier van de terroristische groepering. Samen met het interview werden ook foto’s gepubliceerd waarop ze langs de leider van de terroristische groep, Murat Karayilan stond.

Sabah