Foto: Zolderse huisarts trekt aan alarmbel

“Ik ben moe. Doodmoe”, zegt de 34-jarige medicus Catherine Politis, een jonge arts uit Heusden-Zolder. In een open brief trekt ze aan de alarmbel. “Huisartsen zijn de vuilbak waar alles in gedropt wordt. We blijven extra lasten krijgen, maar dit is te veel.”

De Zolderse huisarts Catherine Politis trekt aan de alarmbel over het stijgend aantal psychische klachten. Ze ziet meer en meer personen die de Covid-uitbraak en de maatregelen mentaal niet meer aankunnen. Ouderen vragen euthanasie als hun rusthuis opnieuw in de zogenaamde lockdown gaat. De dokter is van mening dat België heeft gefaald.

Vorig weekend publiceerde de 34-jarige huisarts Catherine Politis een emotionele open brief op de website van de Arstenkrant, die massaal gedeeld wordt op sociale media. De arts uit Heusden-Zolder trekt aan de alarmbel. Ze is niet de eerste arts die dat doet. “Niemand neemt ons au sérieux”, stelt de dokter.

Foto: De Zolderse huisarts Catherine Politis

“In maart en april moesten we het redden met eigen middelen. Deze middelen moesten we zelf zoeken. Maar zeven maanden later is er geen verandering. Wij moeten nog steeds alles zelf doen. Bezoekers informeren. Testen. De administratie die bij die testen komt kijken. Quarantaine-attesten uitschrijven. Nu de applicatie er is: personen helpen registreren. Er komt geen einde aan.

In de plaats van ons te helpen, komen er steeds meer verantwoordelijkheden bij en worden we verder belast. Een huisdokter moet zijn patiënten onderzoeken, een diagnose stellen en verzorgen.

Turkse gemeenschap

Wij zijn al maanden een call center. ‘Bel uw huisarts’, is het enige wat de overheid adviseert. Onze lijn staat roodgloeiend. Wat zijn nu juist de symptomen? Een kind in de klas van mijn dochter is positief, moet zij ook getest worden? De collega van mijn man is ziek, wat nu? Hoe kan je je bezighouden met een patiënt die voor je zit, als je telefoon om de vijf minuten rinkelt.

Volgens de Zolderse huisarts gaat de overheid er te zeer vanuit, dat elke persoon de actualiteit op de voet volgt. “Mensen in hun ivoren toren denken dat iedereen geïnformeerd is door hun persconferenties, door de kranten of de media”, stelt de huisarts.

“Maar er zijn zoveel personen die niet mee zijn. Zeker hier in Heusden-Zolder [Een gemeente met een grote Turkse gemeenschap] merk je dat er nog zoveel vragen zijn. De Turkse gemeenschap kijkt Turkse televisie. En mensen in kansarmoede zijn vooral bezorgd of ze genoeg geld om hun kinderen te voederen.

Hen bereik je niet met wat op het nieuws gezegd wordt. Stuur duidelijke pamfletten met alle informatie naar de burgers. Wat zijn de symptomen? Wanneer moet je getest worden op het coronavirus? Doe dat in diverse talen, zodat iedereen op de hoogte is.

Bron: TT