Links: Bartholomeus I van Constantinopel is een geestelijke en Oecumenisch Patriarch van de Oosters-orthodoxe Kerk. Rechts: De Turkse president Erdogan

De Griekse patriarch Bartholomeus I van Constantinopel, het hoofd van de orthodoxe kerk, heeft dinsdag de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bedankt voor de restauratie van het Sümelaklooster (Turks: Sümela Manastırı) en de heropening ervan.

Het communicatiedirectoraat van Turkije zei in een verklaring dat Erdogan en Bartholomew elkaar over de telefoon spraken.

Bartholomew sprak zijn dankbaarheid uit aan Erdogan voor de steun en belangstelling voor de restauratie van het Sumela-klooster, voegde het directoraat eraan toe.

Bartholomeus feliciteerde de islamitische wereld ook met het aankomende Eid al-Adha feest.

Erdogan heropende dinsdag via een videostream het historische Sumela-klooster in de provincie Trabzon aan de Zwarte Zee.

De restauratiewerkzaamheden aan het majestueuze klooster werden afgerond na onderzoek en versterking van de geologische en geotechnische structuur van de rotsen in het kloostercomplex.

Het klooster, een van de belangrijkste religieuze toeristische centra van Turkije, werd na meer dan drie jaar aan restauratiewerkzaamheden, gedeeltelijk geopend voor bezoekers in mei 2019.

Het klooster dat gelegen is in het Maçka-district is een site van historische en culturele betekenis. Het werd in 2000 opgenomen in de tijdelijke werelderfgoedlijst van de UNESCO en ontvangt elk jaar honderdduizenden bezoekers.

Volgens het VN-agentschap was de bouw ervan begonnen in 385 na Christus.

Anadolu

O.A.