Griekse media rapporteerden gisteren dat negen terroristen van de DHKP-C (Revolutionair Volksbevrijdingsleger) aan het samenzweren waren om President Recep Tayyip Erdoğan aan te vallen tijdens zijn bezoek aan Griekenland. De terroristen werden vorige week gelukkig gevangengenomen in Athene.

Foto: Anadolu Ajansı

De Griekse krant To Vima bracht een artikel uit dat de aangehouden terreurleden een plan hadden om president Erdoğan te vermoorden met raketgeschut, granaten en molotovcocktails. Ze baseerden zich op veiligheidsbronnen voor deze feiten.

Erdoğan werd met codenaam “schorpioen” beschreven in het plan. De twee groepen terroristen moesten het konvooi van Erdoğan aanvallen vanaf de zijkant met raketwerpers tijdens het voorbijgaan, terwijl een derde groep de voertuigen zou aanvallen van de achterkant.

9 leden gelijktijdig opgepakt op 3 schuilplaatsen

Op 28 november werden de negen DHKP-C-leden opgepakt tijdens gelijktijdige operaties op drie verschillende schuilplaatsen. De schuilplaatsen werden op hetzelfde moment binnengevallen door speciale eenheden voor het bezoek van Erdoğan op 7 en 8 december.

Arrestatiebevel

Een Grieks gerechtshof sprak een arrestatiebevel uit op 5 december. Er werden bij de overal ook vervalste paspoorten en identiteitskaarten gevonden in het bezit van de verdachten.

Een van de aangehouden gewapende militanten was Hasan Biber, een van de schuldigen van de aanslagen van 2013. De aanslagen waren op het hoofdkwartier van de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en het Ministerie van Justitie in de hoofdstad Ankara. Biber was al aangehouden in Griekenland voor de oversteek van de Egeïsche Zee van Chios naar het Turkse vasteland met munitie. Hij werd in 2014 vrijgelaten en dook meteen onder.

Griekse gerechtshoven overschaduwen samenwerking Griekenland-Turkije

Griekenland is al lang een land waar de DHKP-C erg actief is. De terroristische groepering heeft er een kamp, vermomd als vluchtelingkamp, in het dorp Lavrion op 60 km ten zuidoosten van Athene. De laatste paar jaren is de samenwerking tussen beide landen vergroot.

Griekenland heeft het fel bekritiseerde beleid inzake tolerantie tegenover aanhangers van de DHKP-C veranderd. Er werden in 2014 tijdens verschillende operaties een aantal militanten van de organisatie gearresteerd, inclusief hooggeplaatste leden van de groep. De verandering werd gezien als een beslissing om de samenwerking inzake antiterrorisme tussen Turkije en Griekenland te verbeteren. Het weigeren van de Griekse gerechtshoven om verschillende verdachten uit te leveren heeft de beslissing echter overschaduwd.

DHKP-C is aanzienlijke bedreiging in Turkije

De DHKP-C is in Turkije minder invloedrijk als andere terroristische organisaties zoals de PKK. Desondanks is de groepering nog steeds een aanzienlijke bedreiging voor de nationale veiligheid van Turkije, zeker na een recente serie aanslagen.

De DHKP-C is een dochtergroepering van de Marxistisch-Leninistische beweging die in de jaren 1970 is opgekomen. Het werd opgericht in de jaren 1990 nadat het afgesplitst was van een grotere groep van extreemlinkse organisaties die verantwoordelijk waren voor een serie aanslagen. Daarbij behoorden ook de moordaanslagen op twee politici in de jaren 1980, op verschillende leden van de intelligentiedienst en op Özdemir Sabanci. Sabanci was een lid van de Sabanci-familie, een van rijkste Turkse families die een groot bedrijvenconglomeraat bezitten.

Sabah