President Prokopis Pavlopoulos liet weten verheugd te zijn over de vrijlating van twee Griekse soldaten in afwachting van hun proces voor een Turkse rechtbank. “De vrijlating van de twee Griekse militairen was een daad van rechtvaardigheid door de Turkse autoriteiten,” zei Pavlopoulos in een verklaring.

Pavlopoulos zei dat “deze gelukkige ontwikkeling” de weg toont die Turkije moet en kan volgen om de vriendschappelijke banden te herstellen. “Wij Grieken zijn ons bewust van de problemen van het Turkse volk. Zij gaan door moeilijke tijden en wij kennen het maar al te goed,” voegde hij toe.

De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos sprak ook zijn tevredenheid uit over de vrijlating van de soldaten en nodigde zijn Turkse tegenhanger Hulusi Akar uit. “Ik hoop dat hun vrijlating een nieuwe dag zal zijn in de Grieks-Turkse betrekkingen. Wij kunnen vreedzaam samenleven, ten voordele van allebei onze volkeren,” haalde Kammenos aan.

Luitenant Aggelos Mitretodis en Sergeant Dimitros Kouklatzis werden begin maart in hechtenis genomen op verdenking van spionage nadat ze werden aangetroffen op Turkse wateren. Ze beweerden verdwaald te zijn geraakt door het slechte weer. Turkse bronnen beweren dat de Grieken video’s aan het nemen waren met hun smartphone en deze hadden doorgespeeld naar hun superieuren.

Anadolu

O.A.